2024. március 29., péntek

Zöld oázis az Újtelepen

A városi park rendezésére mintegy félmilliárd dinárt fordítottak

Az Újtelepen tegnap Miloš Vučević polgármester és dr. Saša Orlović, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának Kertművelési és Tájépítészeti tanszékvezetője, aki egyúttal a polgármesteri hivatal zöldítési tanácsának az elnöke is, megtekintette az újonnan átadott parkot.

A parképítési munkálatok keretében kialakították a szükséges infrastruktúrát, valamint a kiegészítő, az ott-tartózkodást kellemessé tevő berendezéseket is. A parkban biztosították a csatorna- és vízvezeték-hálózatot, az elektromos és telekommunikációs berendezéseket, az öntözőrendszert, szökőkutat építettek a bejáratnál, akárcsak járdákat és emelvényeket. Emellett a központi részen kiépült további két szökőkút, két gyaloghíd, ivókutak, nyilvános illemhely, közvilágítás, két gyermekjátszótér és egy nyitott sportpálya is kiépült. Van itt még egy bocsa pálya és egy sakkasztal is, padok és egy kutyafuttató rész is helyet kapott.
A polgármester szerint ez a város legújabb és talán legszebb parkja is. Ezen véleményét leginkább a polgárok visszajelzései támasztják alá, a közvélemény szerint ez a nagy beruházás megváltoztatta, szebbé tette nemcsak az Újtelep és a Heréskert városrészeket, hanem az egész várost.

– Újvidék ezen részei egy zöld oázissal gazdagodtak. A polgároknak most van egy rendezett parkjuk, ahol eltölthetik a szabadidejüket és élvezhetik az attraktív környezetet, a szökőkutak és a tavacska ölelésében. A játszótéren arról tájékoztattak, hogy sok gyermek jár ide, emiatt kevésnek bizonyul a hinták száma. Legyen ez mindig így, legyen minél több gyermekünk, mert ez a jó jel Újvidék számára! Biztosítani fogunk további játszóeszközöket is. A park és a környező közlekedési felületek kialakításába csaknem félmilliárd dinárt fektettünk be, de emellett további beruházásokat is tervezünk a környezetvédelem terén, a fenntartható városfejlesztésre összpontosítva – jelentette be Vučević, majd emlékeztetett arra, hogy a polgárok dönthetnek az új park nevéről.

Hamarosan még egy parkot tervezünk építeni a vasúti rendező-pályaudvar környékén, amelyet egy gyaloghíddal fogunk összekötni a most átadott parkkal. Ezzel egy egységes zöld oázist fogunk létrehozni, amely egyúttal idegenforgalmi szempontból is nagyon attraktív lesz – bocsátotta előre a polgármester. Kitért arra is, hogy az önkormányzat illetékesei tervbe vették a Duna park és a Futaki úti park felújítását, a SPENS épületnek környékén egy új park kiépítését, valamint az egyetemi parkban lévő, a biztonságot veszélyeztető fák újjáültetését is.

Dr. Saša Orlović elmondta, hogy az új parkban ötven fajta fa és bokor található. Hangsúlyozta, hogy a zöldítési tanács külön figyelmet fordít az öntözőrendszerek bevezetésére annak érdekében, hogy az elültetett, és már meglévő fák is életképesek maradjanak.
– Szeretnénk, ha a parkok a rekreáció, a művelődés és a társalgás színterei lennének. A tanács felméri a város facsemetéinek egészségi állapotát, fontos megjegyezni, hogy Újvidék az egyedüli olyan település a régióban, ahol az üvegházhatású gázok mérését is végzik. Egy botanikus kert kiépítésének projektjét is tervezzük – mondta Orlović.
Az új park karban tartását a Városi Kertészet Közvállalat munkásai végzik, eddig 9424 darab évelő és szezonális virágot, valamint 1486 tő bozótot ültettek el. Emellett minden szabad területen gyepet alakítottak ki, 635 lombhullató és tűlevelű fát fognak elültetni itt.