2024. április 24., szerda

Díjazott szabadkai ökomese

Hétfőn a szlovén fővárosban lévő EU-házban díjátadó ünnepséget tartottak, amelynek szabadkai résztvevői is voltak. A díjazott projekteket októberben a Rogaška Slatinában megrendezett 2. Nemzetközi WEP EFFECT fesztivál keretében mutatták be. A fesztivál témája az idén a víz, a vízkészletek védelme, valamint ennek nyilvános bemutatása volt.
A Palicsi- és a Ludasi-tó biodiverzitásának és vizének megőrzését célzó projekt, vagyis az Ecolacus illetékesei tegnap egy közleményt adtak ki, amelyben arról informálják a nyilvánosságot, hogy Sugár György, a Szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatója a Ljubljanában lévő EU-házban átvette az Ecolacus, valamint az Ökomese gyerekeknek és felnőtteknek a 21. században – A víz és a város projektekért járó elismerést. Utóbbit a Vízművek az Ecolacus csapatával, valamint a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézménnyel közösen valósította meg. A projekt keretében egy interaktív edukációs videóanyag készült el, amelynek szerzője dr. Ana Marković Plestović. A videót idén márciusban és áprilisban a víz, valamint a Föld világnapja alkalmával oktató jelleggel a szabadkai óvodákban használták.
Sugár György a közlemény szerint kifejtette, hogy az Ökomese lehetővé tette, hogy Szabadka legfiatalabb polgárai, és velük együtt az óvónők és a szülők minél többet megtudjanak a régió védett növény- és állatfajairól, és mint mondta, a projekt célja, hogy a gyerekek minél előbb tudomást szerezzenek a környezetvédelem jelentőségéről.
A fesztivál szervezői az együttműködésben, valamint a víz- és környezetvédelem terén végzett munkájáért külön díjazták Petar Doroslovačkit, a Vízművek munkatársát, az Ecolacus projekt PR csapatának tagját.