2024. március 29., péntek

Földes utakat javítanak

A mezőgazdaság mint a legjelentősebb ágazat nagy figyelmet kell, hogy kapjon a falvakban, aminek elengedhetetlen velejárója a földes utak karbantartása. Magyarkanizsa községben minden évben előirányoznak erre a célra egy összeget, hogy hatékonyabb legyen a termelés, és megfelelőbb körülményeket biztosítsanak a gazdáknak. Vass Zoltán mezőgazdasággal megbízott tanácstag szerdán terepszemlét tartott Oromon, ahol éppen útjavítás zajlik.

– Az önkormányzat területén mintegy 5,5 kilométer hosszúságban javítunk most mezőgazdasági földutat. Ez 7 millió dináros beruházás, amit a költségvetésből finanszírozunk. Több településen tudunk ebből utat javítani. Már elkészültünk a kanizsai és a horgosi szakasszal, most a napokban fejezik be a munkát Oromon, innen pedig Oromhegyesre és Velebitre irányítjuk a munkagépeket. Oromon 1,2 kilométeres útszakaszról van szó, amivel már egy másik, előzetesen elkészült szakaszt kötünk össze. Mindenhol kilométer feletti területekről van szó. Horgoson a Mórahalmi utat, Magyarkanizsán a Cigány utat készítettük el, Oromhegyesen a Bolyhos út következik. Első lépésként a talaj elegyengetése történik meg, majd zúzott kővel borítják, és utána jön annak behengerelése – magyarázta Vass Zoltán. Elmondta azt is, a község területén lévő utak rendezését nagyon fontosnak tartják, és mivel nagy kataszteri területről van szó, mindig akad tennivaló.

Folyamatosan dolgoznak a gépek a községben

Folyamatosan dolgoznak a gépek a községben

Az oromi helyi közösség tanácsának elnöke, Lékó Róbert is kilátogatott a szélmalomhoz közeli útszakaszhoz, ahol örömének adott hangot a javítások okán.
– Az útszakasz zúzott kővel való feltöltése a helyi közösség évi tervében szerepelt. Fontos nekünk ez a szakasz, ugyanis mintegy húsz háztartás van a környéken, közöttük fiatalok is, akik ezt a területet választották a falu központjától kicsit messzebb. Az út hossza 2,2 kilométer, és ez a második fázis, ugyanis évekkel ezelőtt a vasút túlsó felénél már történt javítás, ezzel most összekötünk két aszfaltutat, ami megy Völgyesre, valamint a lóversenypályánál lévőt. Egy alternatív utat a polgárok a helyi közösség támogatásával már évek óta fenntartanak, de azt legfeljebb a személygépkocsik használhatták, most pedig a többi jármű számára is megfelelő útszakasz lesz – mondta a tanácselnök, aki hozzátette, hogy a jövőben Völgyesen szeretnének egy kilométeres útszakaszt elkészíteni, a meglévőket pedig javítani, amire már idén is akadtak szép példák. Elmondása szerint megtörtént az is, hogy a polgárok összefogása hozott eredményt a helyi közösség támogatásával.