2024. április 20., szombat
ZENTAGUNARAS

Népzenei találkozó – szórakozási lehetőség

Zentagunarason negyedik alkalommal tartanak találkozót a környékbeli hagyományápoló csoportok

A hétvégén negyedik alkalommal tartanak népzenei találkozót Zentagunarason. Az eseményre november 27-én, szombaton 17 órakor kerül sor a helyi színházteremben. A találkozót a Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület szervezi, és elsősorban a környező települések népzenei csoportjait látják vendégül. Nagy Bozsik Angéla, az egyesület elnöke elmondta lapunknak, hogy a találkozóval elsősorban fellépési és szórakozási lehetőséget szeretnének biztosítani.
– Negyedik alkalommal szervezzük meg a népzenei találkozót itt a faluban, és azért kezdtünk bele, mert a környező településeken is vannak hasonló rendezvények, amikre mindig meghívnak bennünket. Így láthattuk, hogy egy ilyen eseménynek melyek a pozitívumai: fellépési lehetőséget biztosítunk a csoportoknak, látjuk egymás munkáját, tapasztalatokat tudunk gyűjteni, és tanulunk. Nem titkolt vágyunk, hogy szórakozási lehetőséget biztosítsunk a tagságunknak, illetve a falu lakosságának – mondta el az elnök, majd azzal folytatta, hogy a találkozóra elsősorban a környező településekről hívnak fellépőket.

– Népzenei csoportokat, kórusokat, citera- és tamburzenekarokat szoktunk hívni a találkozóra. Baráti kapcsolatot ápolunk a pacséri művelődési egyesülettel, a bajsai citerazenekarral és asszonykórussal, a gunarasi asszonykórussal, a tornyosi művelődési egyesülettel, a kevi asszonykórussal és a csantavéri művelődési központtal. Rendszeresen szerepelünk egymás rendezvényein, és nagyon jó az együttműködés köztünk. Két éve szeretnénk a találkozónkat nemzetközivé tenni, mert vannak baráti csoportjaink Magyarországon, Horvátországban és Kárpátalján. Ők szívesen eljönnének erre a rendezvényre, és mi is szívesen vendégül látnánk őket, de tekintettel a helyzetre, ez még várat magára – számolt be Nagy, akitől azt is megtudtuk, hogy az idei lett volna az ötödik találkozó, viszont tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt. A népzenei eseményt, a fellépő csoportokkal egyeztetve, minden évben novemberben tartják meg, viszont tavaly épp akkor korlátozások voltak érvényben.

A járványhelyzet miatt az idén is lesz különbség a találkozó megszokott menetrendjéhez képest – tudtuk meg az elnöktől. Általában 19 órakor kezdődik, hogy a falu lakossága is minél nagyobb számban tudjon részt venni rajta. Az idén viszont 17 órára tették, az érvényben lévő korlátozások miatt. Nagy arról is beszámolt, hogy ez alkalommal kevesebb fellépője lesz a találkozónak.

– Az idén is a már említett egyesületeket, csoportokat hívtuk meg, de sajnos, többen nem tudták vállalni a fellépést. Úgy gondoljuk, hogy tekintettel a járványhelyzetre, ez a kisebb létszám nem is jelent problémát, mivel igyekszünk betartani a szabályokat. A színháztermünk és a nagytermünk mérete ilyen módon korlátozza a létszámot – mondta el az elnök, majd fontosnak tartotta kiemelni, hogy nagyon jó az együttműködés a Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület és a zentagunarasi Petro Kuzmjak Ruszin Művelődési Egyesület között. Épp ezért rendszeres fellépői a találkozónak, amelyen az idén is jelen lesznek.
A IV. népzenei találkozót támogatja a tartományi oktatási titkárság, a zentagunarasi helyi közösség, Topolya község önkormányzata.