2024. március 29., péntek
NOVEMBERI FILMBEMUTATÓK

András-havi filmszemle

Olvasnivaló

November. A hónapot illő módon őszi lombszín ruhájú, repülő ifjú jelképezte, fején bogyós olajág-koszorúval (a mediterrán térségben a hónap az olajbogyószüret kezdete). Az alak baljában a hónap terményeivel, répa- és káposztafélékkel teli tálat tart. Márai Sándor Négy évszak című regényében következőképpen ír a novemberről: „A télbe úgy lépünk e napokban, mintha egy komor mondakör valóságosan életrekelt volna. A tél egyszerre mondakör és barlang, kissé betegség és kissé városiasság, s ugyanakkor vannak benne fókák, rozmárok, átutazó külföldi énekesek, diplomás hólapátolók, van benne kamillatea és forralt bor, s van benne fülledt és szorongó várakozás, mintha magunkra maradtunk volna a világban, egyedül sorsunkkal, mely zúzmarás és komor. Novemberben sértődötten kezdek élni. Kezdődnek az irodalmi felolvasások, melyek untatnak, kezdődik az a csendes és szanatóriumszerű szobaélet, mikor úgy ébredünk a szürkén-nyálkás reggelre, mint a betegség napjaira, kezdődik a mesterséges fény és mesterkélt hő időszaka.”

Ez évben Szent András hava a következő filmes ínyencfalatokat hozza: a hónap első hétvégéje legnagyobb dobásának ígérkezik a Disney + internetes tartalomsugárzó égisze alatt készített Marvel: Örökkévalók (Marvel: Eternals) című tudományos-fantasztikus film, amelynek hősei halhatatlan lények, akik egykoron a Földet benépesítették, és a világunk civilizációinak a történelmét alakították. A film rendezője Chloe Zao, akinek a Nomádok földje az idén a legjobb filmért és rendezését járó Oscar-díjat is begyűjtötte, s ezért van egy olyan érzésem, hogy nem egy szokványos Marvel-filmre válthatunk majd belépőt (persze csakis ott, ahol mozi is van, no meg jóakarat a vándormozik befogadásához).

Az európai filmek kedvelői Daniel BrühlSaját lifttel a pokolba (Nebenan) című fekete humorral megspékelt német szociodrámának örülhetnek, amelynek főhőse, Daniel sikeres színész, aki épp egy szuperprodukció londoni meghallgatására indul, de a repülőtérre menet még beugrik kedvenc kocsmájába. Itt megszólítja egy lepukkant külsejű férfi, akiről hamar kiderül, hogy a szomszédja. A tragikomikus lélektani filmben a két férfi között kialakuló, egyre feszültebb beszélgetés során bontakozik ki két élet története.

Ez mellett izgalmasnak ígérkezik Eperjes KárolyMagyar Passió című filmje is. Az 1950-ben játszódó film történetében Leopold atya azért küzd szerzetestársaival, hogy a háború után újjáéledő országban a ferences rendet ismét felvirágoztassa. Kezdetben a kommunista hatalom nem akadályozza őket tevékenységükben, még a háborúban elrejtett kegytárgyaikat is visszakapják. Ez a „békés” állapot nem tart sokáig. Leopold atyát koholt vádak alapján letartóztatják, és hogy megtörjék, kegyetlen kínvallatások alá vetik. Volt diákját, a vallásnak hátat fordító, a szocialista rendszerben hívő fiatal tisztet, Keller főhadnagyot – Fjodorov őrnagy parancsára – bízzák meg a beismerő vallomás kicsikarásával. Az atya kitartása, ellenállása azonban mindent megváltoztat…

November 19-én érkezik a mozikba a Szelleműzők – Örökség (Ghostbusters: Afterlife) című fantasztikus vígjáték. A nyolcvanas évek kultikus franchise női változatának a csúfos bukása után Jason Reitman, a legendás Ivan Reitman fia, a két részt megélt nagy sikerű film folytatása mellett döntött, amelyben természetesen a kultikus vígjáték legendás alakjai is visszatérnek.

November 25-én érkezik a magyarországi mozikba Tiszeker DánielNagykarácsony című vígjátéka. A film főszereplője Arnold, a többszörösen kitüntetett tűzoltó, akinek egy balul elsülő romantikus lánykérés következtében összeomlik az élete. Korábbi érdemeire való tekintettel kihelyezik egy karácsonyi vásárba ügyeletes tűzoltónak, ahol egy iskolai előadás előkészületeibe csöppen. Arnold utálja ezt a helyzetet: a karácsonyi felhajtást álszentnek, a műsort pedig idegesítőnek tartja. De a kezdeti csaták után megbékél a vásár furcsa árusaival és a gyerekelőadás szétszórt rendezőjével, Eszterrel. Az érzelmileg felfokozott karácsonyi készülődés lassan rádöbbenti, nem csupán a tériszonyát kell legyőznie, hogy új életet kezdhessen. A film főszerepeit Ötvös András, Zsigmond Emőke, Scherer Péter, Rujder Vivien, Szabó Kimmel Tamás, Pokorny Lia, Csuja Imre stb. alakítják.