2024. április 20., szombat

Hangok egy párhuzamos univerzumból

A szlovén Širom együttes lépett fel a szabadkai Desiré fesztiválon

A Desiré kezdetén Urbán András igazgató azt fejtette ki, hogy a zenei produkciók, a koncertek mindig is részei voltak a fesztiválnak, ezúttal viszont nem kísérőrendezvényként jelennek meg, hanem a fő programban kapnak helyet, és ez egyre inkább így lesz. Elvégre a kortárs színházi és a zenét központban helyező világ közt néhol nagyon elvékonyodik a határvonal.

A hétfői nap a zenéről szólt. Az Etnofesttel koprodukcióban, a Desiré színpadán a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban, a szlovén Širom trió lépett fel. Az együttest Ana Kravanja, Samo Kutin és Iztok Koren alkotja. Koncertjük különlegessége nem csupán a szinte hipnotikus zenéjükben rejlett – amely a zenekar tagjainak elmondása szerint olyan, mintha egy párhuzamos univerzumból érkezne –, hanem abban is, hogy a megközelítőleg másfél órás fellépés csupán négy zeneszámot tett ki, eközben pedig csaknem harminc akusztikus hangszert és nem hangszert szólaltattak meg, a hangszereket gyakran nem is rendeltetésszerűen.

Iztok Koren elmondása szerint a zenéjük voltaképpen avantgárd neofolk:

– Némileg meditatív, de tartalmaz improvizatív free jazzt is. Mégis leginkább úgy definiálnám, hogy képzeletbeli népzene, egy párhuzamos univerzumból. Olyan, mintha hagyományos lenne, de mégsem az, hanem kortárs, kísérleti. Egy kicsit húz a tradicionális hangzás felé, de inkább azt mondanám, hogy hagyományos hangszerekkel saját zenét kreálunk, amely nem kötődik semmilyen területhez sem. Nem arról van szó, hogy egy-egy ország népzenéjét gondoljuk újra. A saját zenei utunkat járjuk, és ezen kísérletezünk a hangokkal. Ez azt jelenti, hogy saját dalokat is készítünk, amelyek megközelítőleg 15–20 percesek, a koncerteken pedig több mint húsz akusztikus hangszert használunk. Ezekhez többféleképpen jutunk hozzá, mi készítjük, vásároljuk, vagy rendeljük másoktól, akik valamennyire értenek a hangszerkészítéshez – fejtette ki Iztok Koren, akitől azt is megkérdeztük, hogy honnan merítenek inspirációt.

A Širom koncertje a KDSZ-ben (Fotó: Lukács Melinda)

A Širom koncertje a KDSZ-ben (Fotó: Lukács Melinda)

– Nagy inspirációnk a természet. Amikor ihletre van szükségünk, gyakran kimegyünk a természetbe, az erdőbe, a hegyekbe, a tengerre, és ott improvizálunk. Nemcsak zenélünk, hanem új zenei utakat is kutatunk. Felvétel is készült arról, ahogyan a természetben muzsikálunk, ez megtalálható a videómegosztókon. Jómagam Pannon-síksági vagyok, a magyar határ közeléből származom, úgyhogy most itt ezen a területen én otthon érzem magam, Samo és Ana pedig a hegyekben él, úgyhogy körbejártuk ezeket a helyeket és kerestük az ihletet. A másik nagy inspirációnk maga a zene – tudtuk meg Iztok Korentől, aki üdvözli az ötletet, hogy a koncertek is fontos helyet kapjanak a színházi fesztiválok programjaiban.

– Szerintem a zenénk sokfelé beilleszkedhet. Játszottunk már tárlatmegnyitókon, komolyzenei- és kísérleti zenei fesztiválokon egyaránt, nagy színpadokon és kis szobákban. Színházi fesztiválon még nem igazán léptünk fel, de tetszik az ötlet és nagy örömmel jöttünk, köszönjük a Desirének és az Etnofestnek – mondta Iztok Koren, aki a ljubljanai zenei életről, valamint a pandémiás helyzetről is szólt.

– Ljubljanában leginkább pezsgő művészeti élettel találkozhatunk, és különböző zenei irányzatok is kiteljesednek. Természetesen ott is mindez időszakos, emelkedésekkel és ereszkedésekkel, de sokan foglalkoznak művészetekkel, improvizatív és kísérleti zenével. A legjobb az egészben az, hogy ismerjük egymást, kísérjük egymás munkáját és alkalomadtán együttműködünk. Ez persze nemcsak Ljubljanára jellemző, hanem a kisebb településekre is, ahol többé-kevésbé élénk a zenei élet, és figyelemre méltó. A pandémia előtt több koncertünk volt, de a helyzethez képest most sem panaszkodhatunk, olasz turnéra mentünk, felléptünk Németországban, Oroszországban, azután itt Szerbiában és Észak-Macedóniában. A járványügyi helyzet azt is hozta, hogy átszerveztük a koncertjeinket, a barátainkkal több ízben a szabadban léptünk fel, udvarokon, farmokon. Jelenleg új lemezt készítünk, amelyet jövő év áprilisában szeretnénk kiadni. Ez egy elég hosszú albumnak ígérkezik, csaknem másfél órás lesz, úgyhogy tulajdonképpen egy dupla lemez – hallottuk Iztok Korentől.