2021. december 2., csütörtök

Lenka gyűrűje méltó szerzőhöz került

A díjazott költeményt Szerémségben írták, Podgoricán jelent meg, Bácskában díjazták

Srđan Malešević šidi költő Kad odeš című verse kapta az idén a sorrendben 17-dik Lenkin prsten díjat, amelyet minden évben a legszebb szerb nyelvű szerelmes vers szerzőjének ítélnek oda. A vers a podgoricai Dan napilapban jelent meg október 13-án. A dr. Zoran Đerić (elnök), dr. Dragana V. Todoreskov (tag) és Biljana Puškar (tag) összetételű zsűri úgy döntött, hogy a díjat az idén Srđan Malešević említett verse kapja. A gyűrűből, emlékéremből, festményből és pénzjutalomból álló díjat a szenttamási Zsebszínházban a minap tartott ünnepségen a költőnek a polgármester, Radivoj Debeljački és a Kultúrotthon igazgatója, Sonja Stojković adta át.

− A Kad odeš című vers hagyományosnak nevezhető a szerelmi költészetben. A távozással (elhalálozás) a romantikus költők dalaira emlékeztet. A vers tartalma a szeretett nő (el)távozását fogalmazza meg, szomorúan, és kissé ironikusan – mondta többek között a zsűri döntését indokolva dr. Zoran Đerić.

Az ünnepségen Radivoj Debeljački felszólalásában elégedettségének adott hangot, hogy a Lenkin prsten díj és annak kísérőrendevényei évről évre növelik a város tekintélyét és hírnevét, miközben a költők és díjnyertes verseik továbbviszik a rangos irodalmi díj üzenetét: − A szerelmi témájú irodalmi művek kiválasztásakor ez az egyik legjelentősebb díj, a kísérő rendezvények pedig fontos kulturális események számítanak a város polgárai számára. Lehetőség nyílik továbbá arra, hogy emlékezzünk, nemcsak Lenkának, hanem a Dunđerski család összes tagjának jelentős szerepe volt városunk, és egyúttal az egész tartomány fejlődésében. A történelmi tényekből arra utalnak, hogy Dunđerski név a nagy jótevők jelzőjét hordozta. Sajnos a második világháborút követő új társadalmi berendezés nagy igazságtalanságot követett el a családdal szemben, az akkori döntéshozók nem tudták átlátni a Dunđerski-örökség történelmi és kulturális jelentőségét, évtizedek teltek el a tények eltussolásában, végül a családnak mégis sikerült elkerülni a feledésbe merülést – mondta többek között a szenttamási polgármester.

Srđan Malešević Vukováron született 1971-ben. Első verseit 1992-ben jelentette meg, első verseskötete Pretponoćne i druge pesme címmel 1995-ben látta meg a napvilágot. Második versgyűjteménye, az Odlazak sa Itake 1999-ben, a harmadik pedig Odjek nad ravnicom elnevezéssel 2014-ben jelent meg. A költészet mellett prózaírással is foglalkozik. A Varoška kapija (Városkapu) című előadással újraindította a šidi Branislav Nušić Amatőr Színtársulatot. Verseit angol, német, orosz, macedón, ruszin és szlovák nyelvre is lefordították. A Vajdasági Írószövetség és a Szerbiai Írószövetség tagja, jelenleg a šidi Kulturális Központ igazgatója. 2016-ban irodalmi munkásságáért Apolló-díjat kapott.

Srđan Malešević šidi költő (balról) átveszi a díjat Radivoj Debeljački, szenttamási polgármestertől (Fotó: Paraczky László)

− A mai díj számomra az elmúlt 30 év munkásságának koronája, mert az eddigi díjak mellett a legrangosabbnak számít. A versről azt kell tudni, hogy Szerémségben írtam, podgoricai napilapban jelent meg és végül Bácskában díjazták. Mindez pedig azt bizonyítja, hogy a szerb nyelvterület igen nagy és fontos. Óriási elismerés számomra, hogy ott lehetek a legnagyobb szerb költők társaságában – mondta versének felolvasását követően Srđan Malešević.

A díjátadó keretében minden idők legszebb szerelmes versét, a Santa Maria della Salutét ezúttal Milenko Pavlov színész szavalta el, a műsor zenei részében pedig a fővárosi Collegium Musicum kamarakórus lépett fel.