2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Decemberben érkezik a Molnupiravir

Az oktatási miniszter egyelőre nem támogatja a téli szünet előbbre hozását

A napi esetszám csökkenése a statisztika szempontjából kedvező tényező, ám mivel továbbra is több mint 5 ezer Covid-pácienst gyógykezelnek a kórházakban és 50-60 személy hal meg naponta, nem indokolt fontolgatni a korlátozások enyhítését – értékelte az SZRTV vendégeként Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár, aki elégedettségének adott hangot, amiért az elmúlt időszakban növekedett az oltáshajlandóság. Különösen jó, hogy mind több fiatal oltatja be magát a koronavírus ellen – emelte ki, megállapítván, hogy mostanáig a fiatalok 27,8 százaléka vette fel a védőoltást. Ez az arány továbbra sem megfelelő, így folytatják a felvilágosító kampányt az egyetemeken, s ebben az orvostudományi kar hallgatói is közreműködnek – tette hozzá.
Ami az általános mutatókat illeti, az országban eddig 3,3 millió első, 3,1 millió második és 1,4 millió harmadik dózissal oltottak – mondta Đerlek. Kiemelte, hogy az oltási arány Preševóban a legmagasabb – 78 százalék –, 67 százalékkal Priboj áll a második helyen, 63 százalékkal Niš a harmadikon, Belgrádban pedig 62 százalékos az oltási arány.
Az EU-kompatibilis zöld digitális védettségi igazolás tekintetében Đerlek bejelentette, hogy öt nap múlva lehet a postahivatalokban kiváltani, addig továbbra is az eUprava rendszerében igényelhető.

AZ OKTATÁSI MINISZTER HATÁROZOTT

Az egészségügyi válságstáb egészségügyi szakértő tagjai közül már többen is abbéli véleményüknek adtak hangot, hogy a téli tanítási szünetnek a tervezettnél korábban kellene megkezdődnie, ideális esetben december közepén. Branko Ružić oktatási miniszter a Pink tv-nek nyilatkozva kifejtette: ami őt illeti, a tanítási szünet Vajdaságban december 24-én kezdődik, az ország többi részében viszont december 31-én. Ez nem jelenti azt, hogy a terveket a későbbiekben nem módosítják, ám egyelőre maradnak ezeknél – nyomatékosította Ružić, és arra kért mindenkit, hogy a vonatkozó döntéseket ne a sajtóban, hanem a válságstáb ülésein hozzák meg. A válságstáb egészségügyi szakértőinek a véleménye valóban fontos, ám azt is érdemes figyelembe venni, hogy le kell zárni a félévet – emelte ki Ružić. Mint hozzátette, nem tévednek a szakértők, amikor azzal érvelnek, hogy decemberben több családi védőszentnek a napját ünneplik az emberek, de ilyen jellegű jeles napok januárban is lesznek.

ELSŐ KÖRBEN 50 EZER DÓZIS COVID-GYÓGYSZER

A korábbi bejelentésekkel összhangban decemberben 50 ezer dózis érkezik a Molnupiravir, Covid–19 elleni gyógyszerből, majd 2022 januárjában vagy februárjában esedékes a Pfizer hasonló gyógyszerének érkezése – mondta a K1 tv vendégeként Sanja Radojević Škodrić, a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap (RFZO) igazgatója. Mint hozzátette, a Molnupiravir szájon át szedhető gyógyszer, azok kapják majd meg, akik társult megbetegedésben szenvednek, mivel esetükben nagyobb a súlyos klinikai kórkép kialakulásának a kockázata. Ezt a gyógyszert a fertőzés tényének a megállapítását követő öt napban kaphatják meg az enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel kezelt páciensek – tette hozzá az RFZO igazgatója. Mint kiderült, a gyógyszert nem szedhetik a kiskorúak, valamint az állapotos és szoptató nők.

Minden mutató csökken

A szerdai járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 16.737 koronavírustesztet végeztek el, ebből 2631-nek az eredménye volt pozitív (15,7 százalék). A vizsgált egy napban hivatalosan 50 Covid-páciens hunyt el, 11.385 a járvány kezdete óta. A kórházakban országszerte 5116 Covid-pácienst gyógykezelnek, 205-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége.
Vajdaságban előző nap 751 új fertőzést jegyeztek, ebből 109-et Újvidéken.