2024. március 28., csütörtök

Két halott, húsz sérült

Egyszeri segélyre számíthatnak az EDePro vállalatban történt robbanás áldozatainak a családjai

A belgrádi Leštanéban történt robbanás után 20 sérültet láttak el a belgrádi sürgősségi központban, közülük 16-ot tartottak kórházban, hármat közülük a Katonai-orvosi Akadémiára szállítottak át – erősítette meg a Prva tv-nek Vladimir Arsenijević, az intézmény betegfelvételi részlegének vezetője. Mint hozzátette, négy pácienst az intenzív terápiás részlegen gyógykezelnek, állapotuk továbbra is életveszélyes. A páciensek legtöbbjének stabil az állapota, java részük közepesen súlyos sérüléseket szenvedett, azzal, hogy a legalattomosabb, a robbanás ereje kiváltotta sérülésekről van szó, s ezek akár hirtelen, minden előjel nélkül is rosszabbodhatnak – magyarázta Arsenijević. Korábban megerősítették, hogy a kedden történt robbanásban két alkalmazott vesztette életét.
Az EDePro hadiipari vállalatban bekövetkezett robbanás Leštanéban 70 házban okozott kárt, de egyikben sem akkorát, hogy ne lehetne benne lakni – közölte az N1 tv összeállítása szerint Goran Vesić, Belgrád alpolgármestere. Elmondta, hogy a gyárat továbbra is tilos megközelíteni. Arra is kitért, hogy megalakították a bizottságot, amely a kár mértékét lesz hivatott felmérni, a grockai község egyszeri segéllyel támogatja az áldozatok családjait.
Korábban megerősítették, hogy a robbanás abban a raktárban történt, ahol a jégvédelmi rakétákat tárolták. Állítólag összesen 500 rakéta volt a 240 négyzetméteres raktárhelyiségben. Egy-egy rakéta, az elmondások értelmében, 30 kilogramm rakéta-hajtóanyagot tartalmazott.
Az N1 tv összeállítása szerint az említett, hivatalosan 255 személyt alkalmazó gyár 2 százaléka 2019 áprilisa óta az állami alapítású Jugoimport tulajdonában van, 98 százaléka pedig magánszemélyekében. A vállalatot természet-, műszaki és technológiai tudományok területén végzett kutatásokra, valamint hadi felszerelés gyártására jegyezték be. A BIRN, az Azeri Defence-re hivatkozva, tavaly arról cikkezett, hogy az Azerbajdzsán és Örményország között folytatott 2020-as hegyi-karabahi háborúban a valjevói Krušik és az EDePro emblémájával ellátott rakétákat találtak. A gyárban 2008-ban is robbanás történt, akkor hárman sérültek meg.