2024. április 25., csütörtök

Vučić: 300.000 dinár minden első újszülöttnek a családban

Több fontos bejelentést tett Aleksandar Vučić államfő a Szerbiai RTV reggeli műsorában, melyek közül kiemelkedik, hogy a natalitás növelésének érdekében a jövőben 300.000 dinárt kap minden első újszülött a családban. Rámutatott, hogy a gazdagabb országok évtizedek óta küszködnek a népszaporulati adatok romlása ellen, és mégsem küzdöttek meg vele, ami azt jelenti, hogy rendkívül összetett kérdéssel állunk szemben. 

– Nemzetként fokozatosan eltűnünk, egyre kevesebben vagyunk, a születési arányszám alig több 1,5 ezreléknél, miközben 2,15-re lenne szükség. Nem nézhetjük ezt tétlenül, noha a pénz nem fogja megoldani a gondokat, de más intézkedésekkel egyetemben segíthet. Január 1-jétől Szerbiában 300.000 dinárt kap minden család az első újszülött érkezése után az eddigi 100.000 dinár helyett – jelentette be az államfő, hozzáfűzve, hogy 15 napon belül újabb intézkedéseket jelentenek be, melyek a különös gonddal kezelt második gyermekről szólnak majd. 

Az élő televíziós bejelentkezés során az államfő számos más kérdésre kitért.

Vučić: A koszovói albánoknak mindent megengednek
Aleksandar Vučić államfő elmondta, hogy kérni fogja az Európai Unió államainak tisztségviselőitől, hogy reagáljanak Albin Kurti koszovói kormányfő nyilatkozatára, aki elmondása szerint a tartománynak az Albániával való egyesítéséről beszélt. Sérelmezte, hogy az EU részéről még nem érkeztek reakciók az ügy kapcsán.

Hozzátette, hogy a hivatalos Belgrád elkötelezett a brüsszeli párbeszéd mellett, és szerinte a legjobb, ha minél hamarabb, és minél gyakrabban sor kerül a Pristinával folytatott egyeztetésekre.

Putyintól kedvezményes árú földgázt kér
Vučić elmondta, hogy a Vlagyimir Putyinnal való találkozóján arra kéri majd az orosz elnököt, hogy biztosítsanak Szerbiának kedvezményes árú földgázt.
Kiemelte, hogy nagyon nagy tétje van a találkozónak, mert az állam nagy kárt szenvedne, ha felemelnék a gáz árát.

A metró Belgrádot a legmodernebb városok közé emeli
A belgrádi metró építése miatti tüntetésekre reagálva az államfő elmondta, hogy a beruházás Belgrádot Európa legmodernebb városai közé emeli, az ingatlanok ára pedig várhatóan 20-tól 50 százalékkal emelkedik majd ennek köszönhetően.

Említést tett arról is, hogy nyolc év alatt elkészül, és 4,5 milliárd euróba kerül majd a metró. Hozzátette, hogy a gyorsvasút Újvidék és Szabadka közötti szakaszára 1,16 milliárd eurót költ az állam.

Semmi sem történik a nép döntése nélkül

Az államfő elmondta, hogy a kisajátítást rendező jogszabálynak semmi köze sincs a Rio Tinto vállalathoz, amely lítiumbányát készül nyitni Szerbiában.

Hozzátette, hogy a törvényre az infrastrukturális beruházások megvalósításának felgyorsítása miatt van szükség, és amiatt is, hogy a földtulajdonosok gyakran a valós értéknél ötször nagyobb összeget követelnek földjeikért.

Úgy fogalmazott, hogy a Rio Tinto kapcsán semmi sem történik a nép döntése nélkül. Mint mondta, a tervezett bánya helyszínét és a környék lakosait akkor látogatja majd meg, ha majd lesz miről beszélgetnie velük.