2024. március 29., péntek

Millárd dolláros csalások a DeFi platformokon

A decentralizált pénzügyi (DeFi) platformokon elkövetett csalások és lopások az idén eddig 10,5 milliárd dollár veszteséget okoztak – derült ki az Elliptic elemző cég közleményéből.

A DeFi-platformok lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy hitelt adjanak, kölcsönt vegyenek fel vagy takarítsanak meg, általában kriptovalutában, miközben megkerülik a bankokat. Mint arra a közleményben rámutattak, az utóbbi években rengeteg pénz került ezekre a platformokra, ami a kriptovaluták iránti nagy érdeklődést tükrözi. A támogatói szerint a technológia olcsóbb és hatékonyabb hozzáférést kínál a pénzügyi szolgáltatásokhoz, a biztonsági intézkedések azonban még nem eléggé hatékonyak. Így nem csoda, hogy a DeFi-felhasználók hirtelen növekedése együtt járt a fellendülő bűnözéssel is.

– A DeFi-platform egy rendkívül dinamikus tér, ahol a pénzügyi szolgáltatások innovációi fénysebességgel történnek. Hatalmas összegek áramlanak a projektumokba, s ezek nincsenek mindig megfelelően ellenőrizve. A kíberbűnözők pedig ezt használták ki – közölte Tom Robinson, az Elliptic vállalat kutatója.

Jelenleg 86 milliárd dollár értékű kriptovalutát tárolnak a DeFi-platformokon, tavaly ez az összeg csupán 12 milliárd dollár volt. A felhasználók az idén több mint 12 milliárd dollár veszteséget szenvedtek el a DeFi használatával. Ebből 10,5 milliárd dollárt a csalások és lopások tesznek ki, ami hétszer több, mint tavaly. Az elmúlt két évben a DeFi-n lekötött pénz 500 millió dollárról 247 milliárd dollárra nőtt. Ehhez nagyban hozzájárult a bitcoin és más kriptovaluták árfolyamának emelkedése.