2024. április 18., csütörtök

Szén-dioxid-adót vezetnek be a Nyugat-Balkánon

Legkésőbb 2025-ig adót vetnek ki a szén-dioxid-kibocsátásra a nyugat-balkáni országokban – nyilatkozta az N1 hírportálnak Janez Kopač, az Energiaközösség Titkárságának igazgatója. Mint mondta, a jövő héten Belgrádban ülésezik az Energiaközösség Minisztériumi Tanácsa, és több energia és klímapolitikára vonatkozó rendeletet fogad el.

– A szén-dioxid-adó bevezetése a legjobb és az egyetlen módja annak, hogy a gazdaság a megújuló energiaforrások felé forduljon. Ebből a nyugat-balkáni országoknak csak előnyük lehet, ugyanis az adóból származó bevétel az energetikai átmenetre fordítható. Azok az országok, amelyek ezt a mechanizmust alkalmaznák, továbbra is kedvezményes elbánásban részesülnének az EU-ba való export során.

Az energetikai átmenet hosszú távú folyamat, biztosan eltart 2050-ig. Világos, hogy Szerbiában a szénerőművek még évtizedekig üzemelni fognak. Nem számíthatunk gyors változásra, ez egyszerűen nem lehetséges – mutatott rá Kopač.

Figyelmeztetett arra, hogy Szerbia továbbra sem szerelt fel minden hőerőműbe füstgáz-kéntelenítő berendezést, de mint mondta, ez folyamatban van. Szerbia büntetéssel számolhat, ha nem teljesíti ezt a kötelezettségét. Az is megtörténhet, hogy nem lesznek további beruházások ebbe az ágazatba.