2024. április 20., szombat

Saját szakkádert kiképezni!

Keddig jelentkezhetnek a vállalkozók a duális oktatásban való részvételre – Adókedvezménnyel is serkentik a diákok gyakorlati képzését

A Szerbiai Gazdasági Kamara emlékezteti a vállalkozókat, hogy november 30-áig jelentkezhetnek, ha a következő iskolaévben bekapcsolódnának a duális oktatási rendszerbe. A középiskolások gyakorlati képzését felvállaló cégek saját szükségleteiknek megfelelően képezhetik ki a fiatal szakkádert, és adókedvezményekben is részesülnek – hangzott el nemrég azon a tájékoztatón, amelyet a kamara munkatársai tartottak meg Temerinben.

A duális oktatási rendszert 2017-ben szabályozták országunkban, és azóta a gazdaság valódi igényei szerint alakítják a középiskolákban nyíló szakokat. A gyakorlati képzésre önkéntes alapon jelentkeznek az iskolák, a diákok és a vállalkozók is, célja pedig a cégek által jelzett szakkáderhiány pótlása – mondta Olivera Simović, a Szerbiai Gazdasági Kamara Dél-bácskai körzetének igazgatója.

Kiemelte, hogy a törvényesítés előtt országunkban csak 16 iskola helyezett hangsúlyt a duális oktatásra, és csupán 3 szakirányon részesülhettek gyakorlati képzésben a diákok. 2013-tól 2016-ig 40 cég kapcsolódott be az oktatási folyamatokba, és a három év alatt csak 400 középiskolás képesítését végezték el célirányosan. Az idei tanévben viszont már 8000 diák részesülhet duális képzésben 700 vállalkozónál: a gazdaság igényein alapuló oktatást 150 iskola alkalmazza 53 szakirányon.

Az elmúlt öt évben tehát meghússzorozódott a duális oktatás iránti érdeklődés mind a diákok, mind a cégek részéről. Simović szerint ebben nagy szerepe van a gazdasági kamarának is, amely rendszeresen gyűjt információkat arról, hogy milyen szakkáder képesítését tartják fontosnak a vállalkozók. A felmérés alapján a következő tanévtől a szerbiai iskolákban kilenc új szakirány is nyílik: telekommunikációs elektrotechnikusok, mezőgépkezelők, szakácssegédek, szállodai és vendéglátóipari, illetve idegenforgalmi technikusok, vízvezeték-szerelők, ipari robotikatechnikusok, valamint vegyipari termelők képzését is biztosíthatják a hazai cégek. A 2022/2023-as tanévben tehát immár több mint 60 szakirány közül lehet választani a duális oktatási rendszerben.

MIÉRT JÓ A DUÁLIS KÉPZÉS A VÁLLALKOZÓKNAK?

A kamara felmérései szerint a diákok többsége megmarad abban a vállalatban, amelyben a középiskola ideje alatt képzésben részesült. A vállalkozó így a céljainak megfelelően képezheti ki az alkalmazottait, a későbbiek folyamán tehát nem szükséges külön eszközöket fordítania munkásainak szakosítására.

A duális képzés a szerb kormány prioritásai közé tartozik, ez biztosítja ugyanis az ország gazdaságának versenyképességét mind a hazai, mind a nemzetközi piacon is – hangsúlyozták a temerini tájékoztatón a kamara munkatársai. Ugyanakkor kiemelték, hogy a gyakorlati képzésben részt vevő cégeket az állam is támogatja. Megtéríti ugyanis azokat a költségeket, amelyek a szakképesítés ideje alatt terhelik a résztvevőket. A cégek a diákok biztosítása mellett elszámolhatják azoknak az eszközöknek és felszerelésnek a költségeit is, amelyek a tanulók biztonságos munkavégzést feltételezik. Az állam állja a gyakornokok étkezési és utazási költségeit is.

Emellett a duális oktatási rendszerben tevékenykedő cégek négyszázalékos kedvezményben részesülnek a nyugdíjbiztosítási alapnál, és további két százalékkal kevesebb egészségügyi biztosítást számolnak el számukra az állami hivatalok.

HOGYAN JELENTKEZHETNEK A CÉGEK?

A duális oktatási rendszerbe a portal.dualnoobrazovanje.rs oldalon jelentkezhetnek a cégek. A háromlépéses regisztráció folyamán hitelesítik a részvételi szándékukat: annyi kérelmet kell átadniuk, ahány szakirány iránt érdeklődnek. Az akkreditációhoz szükséges dokumentációt a visszaigazolás után kell elküldeni az obrazovanje@pks.rs e-mail-címre, de postázhatják a Szerbiai Gazdasági Kamara címére is (Beograd, Resavska 13–15.).

A legkésőbb december 15-éig beküldött dokumentációt a kamara munkatársai bevezetik a gazdasági szükségleteket jegyző tervezetbe. Ezt továbbítják az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztériumba, amely 2022. március végéig hoz határozatot a jóváhagyott duális képzésekről és a beiratkozási lehetőségekről.