2024. április 23., kedd

Közösségépítő babaruhabörze

Lábbelit, babahordozót és babakocsit is felkínálhatnak egymásnak a résztvevők

Első alkalommal szervez téli babaruhabörzét a Lavandemagie Egyesület és a Vajdasági Magyar Szövetség Vasutas telepi Női Fóruma Szabadkán december 11-én. A közösségépítő céllal megszervezésre kerülő esemény részleteiről Rózsa Ramóna, a fórum elnöke és a rendezvény szervezője számolt be lapunknak.

– Egy új tagunk, Boros Nikoletta ötlete alapján határoztunk úgy, hogy megszervezzük ezt a börzét. Évek óta szervezünk jótékonysági ruhagyűjtést és -osztást, és sok esetben fordultak hozzánk olyan kéréssel, hogy gyerekeknek szereznének be ruhákat. Több beszélgetést követően, illetve látva a Facebook-csoportok börzéinek sikerét, arra jutottunk, hogy megszervezzük ezt a vásárt. A közösségi felületeken rengetegen vannak jelen olyanok, akik árusítanak vagy vesznek használt babaruhákat, illetve egyéb eszközöket, mi pedig remek lehetőségnek tartottuk, hogy az ünnepek közeledtével élőben megnézhessék az érdeklődők a kínálatot, illetve a felajánlók így közvetlen kapcsolatot tudnak teremteni a vásárlókkal. A mai világban az elidegenedést el kellene már felejteni és közelíteni kell egymáshoz. A kismamák és az anyukák beszélhetnek egymással, és új kapcsolatok alakulhatnak ki – részletezte Rózsa Ramóna.

A programot a Vasutas település helyi közösség épületének termében (Majsai út 53.) szervezik meg, ahol asztalokat biztosítanak a ruhákat felkínáló szülőknek.

– Aki árusítani szeretne, asztalfoglalást tehet meg teljesen ingyen. A résztvevők nemcsak babaruhákat, hanem játékokat és egyéb eszközöket is felkínálhatnak, illetve maguk döntik el, hogy cserélnek vagy eladnak abból, amit magukkal hoznak. A vásárlók és érdeklődők láthatják, mit vesznek, megérinthetik a termékeket, felmérhetik, hogy valóban szükségük van-e rájuk. Nincs megszabva az, hogy milyen korosztály számára hozhatnak ruhát a szülők, azonban ezekre a börzékre általában az jellemző, hogy a pár hónapostól egészen a 10 éves korig viselhető ruhaneműt, játékokat hozzák el a felajánlók. A ruhagyűjtések során is arra ügyelünk, hogy tiszta és jó állapotban lévő ruhákat vegyünk át, és a börzén való részvételen is ez a feltétel – nyilatkozta a szervező.

A börzére használt, alig vagy sosem használt tárgyakat lehet elvinni.

– Babakocsit vagy babahordozót, minden olyan tárgyat fel lehet kínálni, amire már nincs szüksége otthon a családnak. Mivel első alkalommal szervezzük meg a programot, így még nem tudjuk pontosan, mekkora lesz a látogatottság, de bízunk benne, hogy nagy lesz az érdeklődés és más évszakokban is megszervezhetjük ezt. Úgy véljük, ezzel segítünk és minden kismamának és anyukának megkönnyítjük a ruhabeszerzést, hisz postázási költségek nélkül intézhetik egymás közt az adásvételt vagy a cserét – mondta a szervező.

Az ingyenes asztalfoglalásért és a bővebb tájékoztatásért Rózsa Ramónához a 062/96-17-009-es telefonszámon fordulhatnak a kiállítók és a vásárlók.