2024. április 25., csütörtök
Példatár

A mi kőlevesünk – óvodai projekt

Előzmények

Az előző napi A kőleves című népmese meghallgatása után az egyik kisfiú azt kérdezte tőlem, hogy:

– Óvó néni, mikor főzünk mi is levest?

 Számomra ez nem volt meglepő kérdés, mert az óvodában már csalamádét raktunk, befőttet tettünk el, gyertyát öntöttünk, gyümölcssalátát készítettünk, mézeskalácsot sütöttünk együtt, kókuszgolyókat formáztunk…

Megkérdeztük a többieket, lenne-e kedvük ezt a titokzatos, mesebeli levest közösen elkészíteni. Mindenki egyetértett. Szinte ujjongva kiáltották, hogy igen! Mivel a Messengeren van egy csoportunk, ahol a szülőkkel az aktuális értesítéseket, verseket, képeket, mindennapi dolgainkat megosztjuk, most is itt ismertettük a gyerekekkel szőtt terveinket. Kértük a beleegyezésüket és a hozzájárulásukat. Meg is kaptuk. Megbeszéltük, ki mivel tud hozzájárulni a produktum elkészítéséhez.

Előtudás és a feladatok kialakítása

A levesfőzéshez szükséges korábban megszerzett ismeretek: a zöldségek ismerete, a szeletelés fortélyai, óvatosan bánunk a meleg ételekkel, a tűzhely körül tudjuk, hogyan kell viselkedni, otthon ki szokott főzni, ki miben segédkezik, logikai feladatok megoldása a konyhakerti növényekkel kapcsolatban, valamint a témához kapcsolódó gyerekjátékok elsajátítása (a Zöld paradicsom, liliom kezdetű népi gyermekjáték, a Borsót főztem elnevezésű mutogatós játék, az Aki nem lép egyszerre és a Kerek a káposzta párválasztó játék).

Feladatok összeállítása és szükséges eszközök beszerzése: Mire lesz szükségünk? (Elektromos kis tűzhely, edény, fakanál, zöldségek, a konyhakerti növények megtisztítása, szeletelés, fűszerek, kő, kolbász, kötény mindenki elé, terítő az asztalra, tányérok, evőeszközök, a szeleteléshez kés, recept lerajzolása, a végén a leves elfogyasztása, az asztal leszedése, fényképek készítése a folyamatról stb.)

Cél: A csoportszobában megfőzzük a mi kőlevesünket.

Kivitelezés

A megbeszélt időpontban megjelentek a gyerekek a szüleikkel együtt, és az óvoda dadus nénije. A feladatok sorrendjét kialakítottuk, majd meghatároztuk a felelősöket. Nagy sürgés-forgás keletkezett a csoportban, mindenki tette a dolgát. Lépésről lépésre haladtunk, nem volt kapkodás. A gyerekek kivárták a sorukat a szeletelésnél, a hozzávalókat egymás után tették bele a levesbe. Egy személy diktálta a receptet, az alapján tudták a gyerekek, hogy mi miután kerül bele az ételbe. Egy édesanya a kislányával vállalta, hogy megörökítik mindannyiunk számára a nap eseményeit. Míg főtt a leves, mondókáztunk, játszottunk, majd megterítettünk, és elfogyasztottuk a levest. Étkezés után elpakoltunk az asztalról, és közösen elmosogattunk.

Értékelés: Finom lett a kőleves, kő is volt benne. A munka közben készített fényképeket előhívatjuk, és kiállítjuk a folyosón.