2024. március 28., csütörtök

A szövetséget jelentő szerelem

Belgrádban egyik forgalmas terén nyílt kiállítás a szerb és a magyar történelem szerelmi szálairól

– Túlsúlyban vannak ugyan a házassági kapcsolatok a dinasztiák között, de ez mutatja meg a mibenlétét annak, hogy a középkori szerelem másmilyen volt, mint ahogy azt manapság felfogjuk. Ez szövetséget is jelentett a két nemzet, vagy nép között. Közelebb állunk egymáshoz, mint ahogy azt néhányan gondolhatják – emelte ki lapunknak Agyánszki Máté történész, annak A híres szerbek és magyarok nagy szerelmei elnevezésű kiállításnak a szerzője, amelyet tegnap nyitottak meg Belgrádban, a város egyik legforgalmasabb terén, a Köztársaság téren.

A történész rámutatott, az átlagemberek talán azt tudják, hogy II. Béla király felesége, Ilona, szerb származású volt, a szerbek pedig nagyon kedvelik Jovan Dučić történetét az ismeretlen budapesti magyar grófnőről, illetve hogyan került a nagykövetség épülete a Jugoszláv Királyság birtokába, és bár ezek a történetek le vannak jegyezve, mégsem foglalkozunk sokat velük. A látogatók ezúttal öt olyan szerelmi történetet ismerhetnek meg, amelyek összekötik a két népet.

Fotó: Miklós Hajnalka

Fotó: Miklós Hajnalka

A kiállítást Goran Vesić, Belgrád polgármester-helyettese nyitotta meg, aki hangsúlyozta: egy-egy ilyen kiállítás jó alkalom arra, hogy megismerjük egymást és megismerjük közös történelmünket. Rámutatott, hamarosan éppen ezeknek a szerelmi történeteknek egyik hősnőjéről, Hunyady Júliáról neveznek el egy utcát Belgrádban. Megköszönte a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi városi szervezetének, hogy kezdeményezte egy ilyen kiállítás megvalósítását, reményét fejezte ki, hogy ez volt az első lépése a közös kulturális összefonódásokról való megemlékezésnek.

Nebojša Marjanović, a VMSZ belgrádi szervezetének elnöke Vesić gondolatait tovább fűzve elmondta, két utca kapcsolódik a magyar néphez majd, hiszen lesz egy Budapesti utca is.

Megtudtuk, a kiállítást a Múzeumok éjszakájára készítették, amely témája Belgrádban ebben az évben a szerelem lett volna, ám erre a járvány miatt végül nem került sor.

– Örülünk annak, hogy Belgrád központjában állíthattuk fel a kiállításunkat, illetve hogy azt a polgárok több napon keresztül megtekinthetik. Ez a dátum számunkra nagyon fontos, hiszen éppen ezekben a napokban ünnepeljük működésünk tízéves évfordulóját, ami mindenek előtt a szerb–magyar barátságon alapult, illetve a szerb–magyar kapcsolatok ápolásán – emelte ki Marjanović.

Megtudtuk, a kiállítás elkészítésében nagy támogatást nyújtott a Magyar Nemzeti Tanács – amely nevében Paskó Csaba köszöntötte a megnyitón összegyűlteket –, a Collegium Hungaricum, illetve a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, valamint a Dadov Színház is. A megnyitón jelen volt dr. Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselői csoportjának vezetője is, aki szintén megtekintette a kiállítást.