2024. április 19., péntek

Uniós biztos: az EU beengedi a munkaerő célú bevándorlókat

Az Európai Unió lehetővé teszi a migráció legális módjait, beengedi a munkaerő célú bevándorlókat és javítja az unión kívüliek munkavállalásának körülményeit – jelentette ki Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos kedden Strasbourgban.

Margarítisz Szkínász az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének a jogszerű migrációra vonatkozó uniós politikáról és a vonatkozó jogszabályokról folytatott vitáján közölte: Európában számos ágazat küzd munkaerőhiánnyal, melyet az unión belüli mobilitás nem tud megoldani.
Az uniós biztos kijelentette: a legtöbb migráns legális úton érkezik Európába, hozzáad valamit az adott társadalomhoz. A legális bevándorlók nem jelentenek pénzügyi terhet a tagországoknak, hanem nagymértékben hozzájárulnak az unió gazdaságához, és több adót is fizetnek, mint amennyit szociális járulékként kapnak a tagállamoktól.
„Bevándorlás mindig volt és mindig is lesz, csak jobban meg kell szervezni az irányítását" – fogalmazott.
Hangsúlyozta: az EU érdeke, hogy magához vonzza az unión kívüli munkavállalókat, hogy (Európa) valódi innovációs központtá váljék. Jelenleg ugyanis a legális bevándorlók az amerikai kontinens északi államait, valamint a csendes-óceáni térséget részesítik előnyben – mondta.
Szkínász emlékeztetett, az Európai Parlament szeptember közepén fogadta el a magasan képzett, unión kívüli munkavállalók alkalmazásához szükséges kék kártya reformját, amely rugalmassága révén – véleménye szerint – segít az egyes kulcságazatokban tapasztalható munkaerőhiány csökkentésében.
Szkínász végezetül kiemelte: a legális bevándorlás „kétirányú utca", amely azt jelenti, hogy amíg az EU lehetővé teszi a migráció legális módjait, a bevándorlóknak el kell fogadniuk az európai szabályokat, értékeket és a társadalmi modelleket.
„Azoknak, akik Európába jönnek, el kell fogadniuk a nőknek a családban, a társadalomban és a munka világában betöltött helyét és szerepét. Tiszteletben kell tartanuk a vallási szabadságot és meggyőződést, valamint azokat az etikai szabályokat, amelyek Európában uralkodóak" – tette hozzá az uniós biztos.
Hidvéghi Balázs, fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy az Európai Parlament legális bevándorlásról szóló jelentése újabb példája az erkölcstelenségnek. Miközben az EP-képviselők közül sokan az emberi jogok védelmezőiként tüntetik fel magukat, a szegény országok kiszipolyozását erőltetik – mondta. Azt állítják, hogy bevándorlás mindenkinek jó, gazdaságilag előnyös, sőt, ezzel az EU segíti a szegény országokat is - tette hozzá. Kijelentette: ennek épp az ellenkezője igaz, ugyanis a tömeges bevándorlással, ahogy a migráció kiinduló országai a tömeges elvándorlással, mindenki veszít. Jelentős pluszköltséget jelent és veszélyezteti az európai kultúrát, amit – mint mondta –, szemben sokakkal az EP-ben, az európai emberek nem akarnak feladni.
Ha Európa valóban segíteni szeretne a tömeges elvándorlás kiinduló régióinak, akkor nem a legképzettebb munkaerőt kell elszívnia onnan, hanem a segítséget kellene odavinnie. Gazdasági beruházásokkal, infrastrukturális fejlesztéssekkel, vagy humanitárius segítséggel helyben kell megteremteni a jobb élet reményét – tette hozzá Hidvéghi Balázs.