2024. március 19., kedd

Korszerűsítéssel a láthatatlan kórok ellen

Felújították a kamenicai Tüdőgyógyászati Intézet mikrobiológiai diagnosztikai laboratóriumát

Olyan új és korszerű molekuláris laboratóriummal szerelték fel a kamenicai intézetet, amilyennel jelenleg csak még egy intézmény dicsekedhet Szerbiában. A Tüdőgyógyászati Intézet ezen részlege minden nemzetközi mércének megfelel – mondta a felújított laboratórium átadásán Zoran Gojković, a tartományi kormány alelnöke.

– A megépítés óta semmilyen befektetés nem történt az intézetnek ebbe a részlegébe. Hatvan év után 68 millió dinárt különített el a tartományi kormány annak érdekében, hogy a legsúlyosabb járványhelyzetben hozza létre a legkorszerűbb laboratóriumot. Az új környezet és a korszerű gépek megkönnyítik az alkalmazottak munkáját, lehetővé teszik a fejlődést, a lakosok számára pedig a gyorsabb és pontosabb kórmeghatározást. A laboratórium egyes részeiben kifejezetten fertőző mintákat vizsgálnak, így a korábbi feltételekben az itt dolgozók sokszor életüket kockáztatták azért, hogy diagnosztizálni lehessen egy beteget – utalt a befektetés szükségességére az egészségügyi titkár.

Zoran Gojkovićot Ilija Andrijević igazgató és Mirjana Hadnađev osztályvezető vezette körbe a felújított részlegben (Fotó: Tóth D. Lívia)

Zoran Gojkovićot Ilija Andrijević igazgató és Mirjana Hadnađev osztályvezető vezette körbe a felújított részlegben (Fotó: Tóth D. Lívia)

Kiemelte, hogy a laboratórium a felújítás ideje alatt is működött: 28 ezer betegnél diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést, és számos más betegség megállapítását is elvégezték abban az időszakban, amikor javában folytak a munkálatok. Gojković megköszönte a Tüdőgyógyászati Intézet alkalmazottainak azt a megfeszített munkát is, amelyet a koronavírus-járvány megjelenése óta végeznek az elmúlt két évben. Kiemelte Mirjana Hadnađev osztályvezető munkáját, aki a szavai szerint „oroszlánként harcolt a mikrobiológiai laboratórium fejlesztéséért”. 

– A tartományi kormány támogatásával olyan feltételeket tudtunk biztosítani, amelyek szükségesek a korszerű gépek és vizsgálati eszközök használatához: immár megfelelő az elektromos hálózat, új szellőztetőrendszert üzemeltettek be, és teljesen lecserélték a fűtőtesteket, a vízvezeték- és a szennyvízelvezető csöveket. A tárolók, szekrények, a padló- és mennyezetburkolatok olyan anyagokból készültek, amelyek megfelelnek a legmagasabb nemzetközi higiéniai mércéknek. Emellett új gépeket és felszerelést is kapott a laboratórium, ennek köszönhetően jelentősen javult a munka minősége. Kiemelném a PCR diagnosztikai gép beszerzését, valamint azon speciális kamrák felszerelését, amelyek a biztonságos munkavégzést teszik lehetővé. Emellett több hűtő- és fertőtlenítőgépet is beszereztünk a támogatásból, illetve minden mást, ami szükséges a minőségi diagnosztizáláshoz – sorolta a laboratórium vezetője.

A pontos és gyors kórmeghatározás ugyanis a Tüdőgyógyászati Intézet alapvető feladata. A felújított laboratórium elsősorban ezt a feladatot látja el: évente több mint 100 ezer vizsgálatot végez el mindhárom kamenicai intézet számára – fogalmazott Ilija Andrijević, a Tüdőgyógyászati Intézet igazgatója.

– Virológiai, bakteriális és gombás fertőzések kivizsgálása és megállapítása folyik a mikrobiológiai laboratóriumban. A korszerűsítéssel gyorsabban és pontosabban határozhatók meg a betegségek, ennek köszönhetően megfelelőbb kezelést kaphatnak a betegek, és rövidebb ideig tarthat a kórházi kezelésük. A mikrobiológiai és tuberkológiai központ az egyetlen, amely antibiogram-elemzést is végezhet. Ugyanakkor a részlegben úgynevezett „tiszta szoba” is van, itt végzik a PCR-analíziseket a laboránsok. Ezekkel az elemzésekkel ugyanis nemcsak a Covid–19 vírus mutatható ki, hanem minden más fertőző betegség – mutatott rá a korszerű laboratórium jelentőségére az intézet igazgatója. Kiemelte ugyanakkor, hogy a tüdőgyógyászat akkor sem szüneteltette a nem koronavírusos betegek gyógyítását, amikor az intézmény Covid-kórházként működött.

Az átadón elhangzott, hogy a Tüdőgyógyászati Intézet felújításába a tartományi kormány az elmúlt öt évben összesen több mint 440 millió eurót fektetett. Az egészségügy támogatottságát ez alatt az idő alatt 50 százalékkal növelték a vajdasági költségvetésben: 2017-ben 1,1 milliárd dinárt különítettek el erre a célra, az idén viszont csaknem 1,7 milliárdra növekedett a vajdasági egészségügyi intézmények fejlesztésére szánt tartományi támogatás összege – emelte ki az eseményen Gojković, aki a következő években további, nagy értékű befektetések megvalósulását ígérte.