2024. március 29., péntek

Madrid beruházásokat tervez Szerbiában

A mezőgazdaság lehet a kapocs Vajdaság és a spanyol régiók között

Vajdaságnak és a spanyol régióknak az együttműködéséről, a kapcsolatok fejlesztéséről esett a legtöbb szó kedden a tartományi parlamentben, ahol Pásztor István fogadta Raúl Bartolomé Molina szerbiai spanyol nagykövetet. A beszélgetés során megállapították, hogy rendkívül jó a politikai viszony Spanyolország és Szerbia között, ami megfelelő alapokat ad a régiók közötti kooperációhoz is. Pásztor fontosnak nevezte Madrid támogatását az európai uniós csatlakozási folyamatban, amely a tárgyalási klaszterek gyorsabb megnyitásához járul hozzá. Véleményének adott hangot, hogy az ország sokkal felkészültebb mint az eredmények mutatják, mert míg egyes uniós országok segítik, mások viszont lassítják a bővítést. Éppen ezért kiemelkedően fontos egy olyan nagy, jelentős országnak a támogatása, mint amilyen Spanyolország.

A spanyol nagykövet bejelentette: jövőre Belgrádban egy jelentős üzleti fórum megtartását szervez majd meg országa, spanyol vállalatok részvételével. A cél több szerbiai beruházás megvalósítása, és a megfelelő gazdasági kapcsolatok megteremtése az üzleti világ képviselői között. Pásztor elmondta, Vajdaság jelenleg egy lényeges fejlődési stádiumban van, melyben helyük van a spanyolországi gazdasági beruházásoknak is.
Megállapították, hogy fennáll az együttműködés számos lehetősége Vajdaság és a tizenhét spanyol tartomány között, mindenekelőtt a mezőgazdaság területén lehetne elmélyíteni a kapcsolatokat.