2024. március 28., csütörtök

Folytatódnak a fejlesztések és nagyberuházások

A köztársasági képviselőház megszavazta a jövő évi állami költségvetést

A 2022-es állami költségvetés is a fejlesztésekre, a nagyberuházások folytatására, a fizetések és a nyugdíjak emelésére fekteti a hangsúlyt – emelte ki Ana Brnabić kormányfő a jövő évi költségvetés előterjesztése során a köztársasági képviselőház keddi ülésén. Mint fogalmazott, az elsődleges cél az előttünk álló 2022. évben az ütemesebb gazdasági növekedés, a beruházások növelése és a lakosság életszínvonalának emelése.
A jövő évi állami költségvetés tervezett bevétele 1.516,8 milliárd dinár, míg a kiadásokat 1.717 milliárdra tervezik, vagyis a várható hiány 200,2 milliárd dinár lesz, ami a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát jelenti. A terv pedig az, hogy a GDP arányos államadósság jövőre 55,5 százalékra csökkenjen. Ana Brnabić kiemelte, a 2022. év lesz az első, amikor a GDP meghaladja az 52 milliárd eurót. Visszapillantva az elmúlt két évre, kiemelte, hogy két nehéz évvel a hátunk mögött olyan gazdasági intézkedéseket sikerült megtenni, amelyeknek köszönhetően ennek az évnek a végén 7 százalékos gazdasági növekedést jegyezhetünk. Jövőre azonban már a GDP 4,5 százalékos növekedésére számít a kormány, hiszen folytatni kívánják az eddig elkezdett nagyberuházásokat, és újabbakat is elkezdenek. Mindenekelőtt a közúti és vasúti infrastruktúra fejlesztésére, kórházak, iskolák felújítására és újak építésére gondolnak. Csak a nagyberuházási projektekre 485,8 milliárd dinárt terveznek, a GDP 7,3 százalékát.

Brnabić kiemelte, amíg a járvány idején a világban a munkanélküliség drasztikus növekedéséről adtak hírt, Szerbia 60 ezer új munkahelyet nyitott. A fejlesztések mellett, szavai szerint, fontos a polgárok életszínvonalának emelése is. Rámutatott, a közszférában dolgozók fizetését 7-8 százalékkal növelik majd, miközben január 1-jével növekszik a minimálbér is, ami eléri majd a 300 eurót, hiszen várhatóan meghaladja a 35.000 dinárt. Nő a havi járandóság azon része is, amire nem számolnak adót, a jelenlegi 18.300-ról 19.300-ra. A nyugdíjakat is növelik jövőre, mégpedig 5,5 százalékkal, azzal, hogy februárban a nyugdíjasok további 20.000 dináros egyszeri támogatást is kapnak.


Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője felszólalásában üdvözölte a havi járandóságok növelését, illetve a nagyberuházások fejlesztését. Külön üdvözölte, hogy az egészségügyben 42 milliárd dinárt fordítanak a kórházak, egészségházak, klinikák felújítására, az infrastrukturális projektumok folytatódására, így a gyorsvasút megépítése, a Fruška gora-i korridor, valamint jövőre a Belgrád és Nagybecskerek közötti gyorsforgalmi út építését is megkezdik. A környezetvédelmi tárca 27,4 milliárd dinárból gazdálkodik majd, az agrártárca kerete 10 milliárd dinárral nőtt, ahol a rendelkezésre álló összegek nagy hányadát a mezőgazdasági termelők támogatására fordítják majd. Pék Zoltán kitért a tartomány költségvetésére is, ami 134 milliárd dinár lesz. A nagyberuházási céleszközök 83 milliárd dinárt tesznek ki, ebből az összegből az eddig elkezdett beruházásokat folytathatják, többek között az Újvidék és Ruma közötti gyorsforgalmi utat, a magyar–szerb vasút fejlesztését, az autópálya Y-elágazását, a nagykikindai ivóvíz minőségének a javításán is dolgoznak majd, a mitrovicai kikötő kapacitását is növelik, bővítik a horgosi határátkelőhelyet, elkészülhet a Szabadka–Szeged vasútvonal a jövő évben. Ugyanakkor jövőre kezdik el a Belgrád–Nagybecskerek autóút mellett az újvidéki kerülőút építését is, illetve a Béreg–Nagykikinda gyorsforgalmi út munkálatait. Rámutatott, támogatják a helyi utak tervezett felújítását is, hiszen az a VMSZ és a Szerb Haladó Párt koalíciós szerződésének részét is képezi.

Újhelyi Ákos, a VMSZ képviselője is a helyi utak felújításának fontosságra hívta fel a figyelmet, mert mint fogalmazott, azok fontosak ahhoz, hogy a lakosság jobb életkörülmények között élhessen. Üdvözölte ugyanakkor a nagyberuházások folytatását, különös tekintettel a Vajdaság területén megvalósulásra váró projekteket, így a már említett beruházások mellett a Tiszán Törökbecsénél tervezett gát megépítését, amely a folyó hajózhatóságát segíti elő, továbbá a gombosi kikötő kapacitásának bővítését, valamint a szennyvízhálózatok bővítését és a szennyvíztisztítók kiépítését.
A parlament a vita lefolytatása után még ma szavazásra bocsátotta a 2022-es évre vonatkozó állami költségvetést, amit a parlamenti képviselők többségi szavazattal elfogadtak. A jelenlevő 204 képviselőből csupán egy tartózkodott.

Fotó: Miklós Hajnalka

Fotó: Miklós Hajnalka

A köztársasági képviselőház előtt környezetvédelmi egyesületek és aktivisták tüntettek tegnap a parlament napirendjén szereplő területkisajátítással foglalkozó törvény módosítása ellen. Követelték, hogy vonják vissza a parlament napirendjéről, hiszen az a beruházóknak kedvez, nem a polgárok javát szolgálja. A tüntetők szerint ezzel a törvénymódosítással is az új bányák megnyitását igyekszik a kormány támogatni.

Nyitókép: A jövő évi költésgvetést Ana Brnabić kormányfő terjesztette be (Fotó: Beta)