2024. április 24., szerda

Dinárban érdemes hitelt felvenni

Szerbiában minden hónapban növekszik a készpénzhitelek iránti kereslet. A lakáshitelek iránt is sokan érdeklődnek, de csak a legkedvezőbb feltételek mellett. Egyes polgárok nem nagy összegű, csupán  1000 euró körüli lakáshitelt igényelnek.

Hogy milyen valutában a legkifizetődőbb hitelt felvenni, erről a TV Prva egyik műsorában Jelena Pavlović ügyvédnő beszélt.

– Csak dinárban érdemes. A törvény alapján devizában csak lakáshitelt lehet felvenni, és csak euróban. Igaz, Szerbiában a bankok dinárban adnak kölcsönt, de euróban indexálják más hitelek esetében is. Mindig elmondom, hogy ezt nem volna szabad csinálni, mert a devizatörvény szerint csak ingatlancélokra adhatnak kölcsönt külföldi valutában. A hitelek indexálása nálunk mindig is vitatott volt, soha nem volt törvénybe foglalva – fejtette ki Pavlović.

Elmondása szerint a polgároknak óvatosnak kell lenniük, amikor valaki euróban indexált hitelt ajánl fel a számukra, főleg akkor, ha a bevételük csak és kizárólag a dinártól függ. Csak olyan állampolgár vehet fel euróban indexált kölcsönt, aki általában külföldi cégnél dolgozik, és a fizetése a devizaárfolyamhoz kötődik.

Hozzátette, nagyon veszélyes az, amikor az árfolyam növekszik, miközben a fizetés ugyanaz marad, mert könnyen nagyra duzzadhat a tartozásunk.