2024. április 24., szerda

Holland kézben a Sojaprotein

A szerbiai Konkurenciavédelmi Bizottság jóváhagyta a Victoria csoport és a hozzá tartozó óbecsei Sojaprotein eladását a hollandiai Archer Daniels Midland Europe (ADM) vállalatnak, a világ egyik vezető élelmiszeripari cégének. A bizottság honlapján közzétett dokumentum szerint az ADM csoport bejelentette, hogy 2020-ban világszerte 52.691 millió euró bevételt valósított meg, és Szerbiában nincs bejegyzett vállalkozása.

Miodrag Kostić cégcsoportja, az MK Group, valamint Milija Babović és az Apsara limited a Victoria csoport 100 százalékát eladták, közvetetten pedig a vele függő kapcsolatban álló Sojaprotein 89,2 százalékát is értékesítették. A tranzakció előtt az MK csoporté volt a Victoria 67 százaléka, a fennmaradt részen pedig Milija Babović és az Apsara osztozott. A nagy múltra visszatekintő Sojaprotein, amely termékeinek értékesítése által ma 65 országban van jelen, eddig 89,2 százalékban volt a Victoria csoport tulajdonában, kisebbik társtulajdonosa pedig a ciprusi Sliderule Trading Limited. A szójafeldolgozó üzem tavaly külföldről 139,8 millió eurós hasznot hozott a Victoria csoportnak, szerbiai bevétele pedig 46,1 millió euró volt.

A nem génmódosított szója feldolgozásáról ismert Sojaprotein, amely Európa legnagyobb ilyen vállalatai közé tartozik, több mint 60 országba szállítja termékeit, éves kapacitása 250 000 tonna szója. Milan Prostran agrárközgazdasági elemző szerint az utóbbi időben „kézről kézre adták, sok más cégtől eltérően mégis sikerült fennmaradnia. Nincsenek már sehol olyan termékek, amilyenek a Sojaproteinből kikerülnek, ezért fontos, hogy továbbra is kizárólag GMO-mentes nyersanyagot dolgozzon fel, és az új tulajdonos ne jelenjen meg a saját behozatali, génkezelt szójájával. Az egészséges nyersanyaggal mi sokat kerestünk. A Sojaprotein évente 50–70 millió dollárt hozott a konyhára, majd meglátjuk, hogy az új tulajdonos korszerűsíti-e a technológiát, és fontosnak tartja-e a nem génkezelt termékek népszerűsítését”. Prostran úgy látja, a multinacionális cégek adásvétele megállíthatatlan. Példaként az Agrokor, a Frikom, a Knjaz Miloš, a Bambi példáját említette. „Ezeket főleg befektetési vállalkozások vásárolták meg, melyek csak keveset ruháznak be, céljuk pedig az, hogy minél jobb áron továbbadják a cégeket. Ez a filozófia és logika vezérli őket.”