2024. április 25., csütörtök
SZABADKA EMLÉKTÁBLÁI ÉS EMLÉKJELEI (10.)

Lifka Sándor emléktáblája

Szabadka köztéri szobrait, valamint szökőkútjait és csobogóit bemutató sorozatunk után egy új sorozatot indítunk útjára, amelyben Szabadka köztéri emléktábláit és emlékjegyeit mutatjuk be. Ezek a felirattal vagy domborműves ábrázolással ellátott táblák egy hellyel kapcsolatos fontos eseményt vagy személyt örökítenek meg, így Szabadka történetének egy-egy fontos mozzanatáról tanúskodnak.
Lifka Sándor emléktáblája a Lifka Sándor Art mozi épületének falán található, a bejárattól balra, amely annak állít emléket, hogy a kinematográfia közép-európai úttörője ebben az épületben nyitotta meg városunk első, állandó jelleggel működő moziját.
Lifka Sándor az Osztrák–Magyar Monarchiában, cseh családban született 1880. május 20-án. Apja, Karl, vándormúzeumot működtetett. Lifka Sándor a vándormúzeumuk körutazása közben született Brassóban. 1897-ben bécsi tanulmányai során megtekintette a Lumiére testvérek filmbemutatóját. 1900-ban Párizsba utazott, ahol apai örökségéből megvette első Pathé gyártmányú kameráját. A filmezésnek megnyerte két testvérét, Karlt és Rudolfot, majd Triesztben felállították első, 460 férőhelyes mozisátrukat. Miután a kikötővárosban megcsappant a nézettség, 1901-ben Sándor és Karl vándorútra indult. Rudolf az utat nem vállalta. A két fivér eljutott többek között Fiumébe, Csákvárba, Ljubljanába, Belovárba, Eszékre, Vukovárba, Belgrádba, Zimonyba, Újvidékre és Nagykikindára. A Lifka-féle mozisátrat Szabadkán 1902-ben állították fel. 1904-ben a két fivér útja elvált. Sándor immár 900 férőhelyes sátorral folytatta vándorlását. 1905-ben ezzel a sátorral jelent meg újra Szabadkán. Ekkor csatlakozott hozzá munkatársként a szabadkai Beck Erzsébet, akit 1920-ban elvett feleségül. Lifka Sándor végül felhagyott a vándorlással. Szabadkán telepedett le, és 1911 októberében a Hungária Szálló nagytermében állandó filmszínházat létesített. Az I. világháborúban filmhíradósként szolgált, majd visszatért az immár az SZHSZ Királysághoz tartozó Szabadkára. Utolsó éveit Királyhalmán töltötte, ahol saját pénzből felszerelte a falu első moziját. Lifka Sándor 1952. november 12-én hunyt el. A Bajai úti temetőben helyezték örök nyugalomra.


Lifka Sándor emléktábláját az eső állandó jellegű mozi megnyitásának századik évfordulója alkalmából állították fel a Szabadegyetem kezdeményezésére. A terveket a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet szakemberei készítették, mgr. Maja Rakočević Cvijanov és Dejan Rudić Vranić technikus vezetésével. A városban tapasztalható gyakori nemesfémlopások miatt az emlékmű gránitból készült. A tábla szerb, horvát, magyar és angol nyelvű szövegét homokfúrással gravírozták és fehérre festették. Az emléktáblát úgy készítették el, hogy egy filmszalagra hasonlítson. Az emléktáblát az Európai Filmek 18. Palicsi Fesztiváljának keretében 2011. július 18-án Radoslav Zelenović, a fesztivál igazgatója és Slavko Parać, a városi képviselő-testület akkori elnöke leplezte le. Az emléktábla azóta is ott őrzi Lifka Sándor és a szabadkai mozizás hőskorának emlékét.