2024. március 29., péntek

Egy igazi gyermekfesztivál

Megtartották a 18. Ricsaj Népművészeti Találkozót Óbecsén

Szombaton 18. alkalommal tartották meg az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a Ricsaj Népművészeti Találkozót. A fesztivál célja, hogy lehetőséget teremtsen a gyermekegyütteseknek, énekcsoportoknak, szólistáknak a fellépésre, ismerkedésre, szórakozásra.

A rendezvényre az óbecsei táncegyüttesek mellett érkeztek vendégek Újvidékről, Szabadkáról, Zentáról és Péterrévéről is.

– Nyolc-kilenc éve táncolok már és vagyok a tánccsoportom tagja. Egyik barátnőm ajánlotta, hogy iratkozzak be néptáncra, a döntésemet nem bántam meg. Nagyon szeretek próbákra járni, jó a hangulat, jó a társaság és a fellépések által sok helyre eljutunk – mondta Lengyel Emma, a zentai Ispiláng tánccsoport tagja.

– Édesanyám ötlete volt három éve, hogy iratkozzak be a tánccsoportba. Így utólag azt kell mondanom, örülök, hogy megfogadtam a tanácsát. Sok rendezvényen megjelenünk. Az idei Ricsajra szatmári táncokat hoztunk – mondta Horvát Csongor, a szabadkai Talentum Egyesület ifjúsági táncegyüttesének táncosa.

– Kiskorom óta táncolok, körülbelül tíz éve. Kezdetben még csak játszottunk a próbákon, de a játékokat idővel felváltotta a tánc, amely azóta is a szívem csücske – nyilatkozta Koncz Antónió, az óbecsei Petrence táncegyüttes tagja.

A rendezvény elején Bodrosodik címmel lemezbemutatót láthatott és hallhatott a közönség az adai Bodros tamburazenekartól, majd gyermekcsoportok előadásai kerültek színpadra.

A délután folyamán a Ricsaj-Találkozás a Népművészettel elnevezésű népművészeti foglalkozások keretében kézműves foglalkozások, játszóház, néptánc- és népdaloktatás, hangszerbemutató, illetve népmese várta a gyermekeket. Az esten gyermek- és ifjúsági néptáncegyüttesek gálája várta az érdeklődőket.

– A gyerekek nagyon várják a Ricsajt minden évben. Nemcsak a helyiek, hanem a vidékiek is. Kevés olyan rendezvény van, ami nekik szól, ezért is kezdtük megszervezni 18 éve. A fesztivál nem verseny jellegű, így a fellépők feszültség nélkül mutathatják be néptánc és népzenei tudásukat, társaiknak, közönségüknek – nyilatkozta Cseszák Balázs, a Ricsaj Népművészeti Találkozó szervezője.

A 18. Ricsaj Népművészeti Találkozó a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ szervezésében, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság, a budapesti Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, az óbecsei önkormányzat és a Lux nyomda segítségével jött létre.