2024. április 25., csütörtök
WRC

Ogier nyolcszoros világbajnok

A szezonzáróra maradt a bajnoki döntő a rali-vb-n, a Monza-ralit a közismert olasz versenypálya területén és a környező bergamói hegyeken rendezték. Az esemény három napja során a vezető pozíció hatszor cserélt gazdát a címért küzdő két Toyota-csapattárs, Sébastien Ogier és Elfyn Evans között. Noha a 17 pontos hátrányban lévő walesinek nem lett volna elég pusztán a győzelem, hibára is szüksége volt a francia részéről, ám a végsőkig mindent beleadott. A vasárnapi első szakaszon aztán Ogier eltalálta az egyik korlát betonelemét, de autója szerencsésen megúszta a komolyabb sérülést, és végül győzelemmel ünnepelhette világbajnoki címét, amely már a nyolcadik számára, ezzel egyre megközelítette a rekordernek számító honfitársát, Sébastien Loeböt. 2013 óta csak egyszer nem övé lett az év végi elsőség, ezalatt a bajnokságban szereplő minden gyári csapattal felért a csúcsra: négyszer a Volkswagennel, kétszer a Forddal és kétszer a Toyotával.

Jövőre azonban Ogier már nem száll harcba a kilencedikért, hiszen már korábban bejelentette, hogy csak néhány versenyen áll rajthoz a japán márkával, a vele 16 éven át együtt versenyző navigátora, Julien Ingrassa pedig már nem is tér vissza. Ogier nemrég a Toyota endurance-autóját tesztelte, tervei között szerepel ugyanis, hogy a jövőben rajthoz álljon a Le Mans-i 24 óráson is.

A Monza-rali végeredménye: 1. Sébastien Ogier (Toyota) 2:39:08,6, 2. Elfyn Evans (Toyota) +7,3 másodperc hátrány, 3. Dani Sordo (Hyundai) +21,3, 4. Thierry Neuville (Hyundai) +32,0, 5. Oliver Solberg (Hyundai) +1:32,0 stb.

A világbajnokság végeredménye: 1. Ogier 230 pont, 2. Evans 207, 3. Neuville 176, 4. Rovanperä 142, 5. Tänak 128 stb.