2022. január 23., vasárnap
PILLANTÁS A MÚLTBA

Ki hol élt Szabadkán 1906-ban?

A Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretében kéthetente más és más műtárgyat mutatunk be a múzeum különböző gyűjteményeiből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán lévő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Kezdeményezésünk lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói megismerhessék a múzeumban őrzött kincseket, miközben intézményünk is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek nincsenek kiállítva aktuális tárlatainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális hátteréről a mellettük lévő képernyőn juthatnak információhoz az érdeklődők. 

A soron következő, 7. tárgyunk december 6-ig tekinthető meg a Szabadkai Városi Múzeum kirakatában. Ez Malusev Sándor: Szabadka szabad  Királyi Város Czim- és lakjegyzéke, amely  Szabadkán jelent meg 1906-ban.

Kolovity Szvetlana felvételei

A kötet a korabeli Szabadka lakosságának és a lakosok életének érdekes és megkerülhetetlen lenyomata. Megjelenik benne minden háztulajdonos, minden kocsma, minden iskola, minden templom, minden cég és mindenki, aki telekkel, üzlettel, foglalkozással bírt 1906-ban: ügyvédek, kalaposok, újságírók, orvosok, gyógyszerészek… Családfakutatóknak, helyismeret iránt érdeklődőknek kihagyhatatlan olvasmány a 400 oldalas könyv. Megtudhatjuk, abban az időben ki élt a házunkban, az utcánkban, mivel foglalkozott. Reklámanyaga is fontos információforrás. (A sorozat szerkesztője Franciskovity Laura, az írás szerzője Hicsik Dóra, mindketten a Szabadkai Városi Múzeum munkatársai.)