2024. április 25., csütörtök

Made in szabadkai Népszínház

Negyvenéves A zöldhajú lány, a régió első rockoperája

Negyven évvel ezelőtt, 1981 őszén mutatták be a szabadkai Népszínházban A zöldhajú lány című rockoperát. A régió első rockoperája rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert, az egykori Jugoszlávia számos lapja foglalkozott vele, és újra és újra telt ház előtt játszották nemcsak a szabadkai színház színpadán, hanem a vendégszereplések alkalmával egyaránt. A zöldhajú lány bemutatójának évfordulójára, csakúgy mint öt évvel ezelőtt, az idén is megemlékeztek. A rendezvény helyszíne pénteken este a Jadran színpada volt.

A zöldhajú lány alkotógárdájának egy része (Fotó: Benedek Miklós)

A zöldhajú lány alkotógárdájának egy része (Fotó: Benedek Miklós)

A zöldhajú lány negyvenedik évfordulóján a nézők megtekinthették a rockopera televíziós változatát, majd a műsorvezető a színpadra szólította az előadás jelenlévő alkotóit, valamint szereplőit. Ez alkalomból beszédet mondott Vicsek Károly, az előadás rendezője, aki felszólalásában kifejtette, hogy az alkotás folyamán mindannyian telve voltak ambíciókkal és optimizmussal, illetve kiemelte, hogy a darabban a képek és a zene jelentősége megnőtt, míg a szavaké csökkent. Vicsek Károly szavai szerint az előadás a korszak ideológiájába is beilleszkedett, hisz egy nincstelen munkás felszabadulását is tematizálja. Az előadás megszületése egy kegyelmi pillanatnak köszönhető, ugyanis egy rendkívül tehetséges gárda állt össze, amely a vajdasági magyarságot a legjobb színben mutatta be, illetve fogadtatta el Nagy-Jugoszlávia művészetkedvelő közössége előtt. Lengyel Gábor, az előadás zeneszerzője szerint a produkció máig érezhető sikere azt bizonyítja, hogy a rock'n'roll örök, és a mai napig büszke a produkcióra, valamint bízik abban, hogy a jövő generációnak is sikerül ehhez hasonlóan sikeres alkotásokat létrehozni. A zeneszerző ugyanakkor sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az előadást nem játszották más nyelven is. A mű szövegírója, Gobby Fehér Gyula betegség miatt nem tudott jelen lenni az eseményen, viszont több színész is képviselte magát, sőt Kotroba Júlia és Nomád Földi László, később pedig a címszereplő Jónás Gabriella is előadta egy-egy dalát az előadásból.

Jónás Gabriella a harmadéves akadémistákkal (Fotó: Benedek Miklós)

Jónás Gabriella a harmadéves akadémistákkal (Fotó: Benedek Miklós)

Az est folyamán a közönség megtekinthette azt a videót is, amelyen az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói öt évvel ezelőtti produkciója látható, amikor is az akkori harmadévesek feldolgozták A zöldhajú lány egyik slágerét. Ezt követően a jelenlegi harmadéves színésznövendékek álltak színpadra, akik Crnkovity Gabriella koreográfiájával a rockopera több epizódjának is aktuális megjelenést kölcsönöztek. Az est folyamán fellépett Gordana Vidaković, aki szerb nyelven adott elő két számot a rockoperából. A visszaemlékezés fináléjában Jónás Gabriella az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatóinak segítségével előadta A zöldhajú lány talán legnagyobb slágerét.