2024. április 25., csütörtök

Amit a cukrokról tudni kell

Továbbképzés kémiatanárok számára

Szombaton a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban akkreditált továbbképzést tartottak az általános és középiskolák kémia-, valamint biológiatanárai számára.

A rendezvény keretében dr. Csanádi János, a kémiatudományok doktora, az Újvidéki Egyetem Természettudományi-matematikai Tanszékének tanára tartott nyolc órából álló képzést A szénhidrátok szerkezete, kémiai reakciói és biológiai jelentősége címmel.

Dr. Csanádi János előadása előtt nyilatkozott a média képviselőinek.

Dr. Csanádi János előadása közben (Fotó: Benedek Miklós felvétele)

Dr. Csanádi János előadása közben (Fotó: Benedek Miklós felvétele)

– A képzésen reményeim szerint mind az általános iskolák felső tagozatos, mind pedig a középiskolai tanárok hasznos információkkal gazdagodhatnak. Jómagam a cukrokból írtam a doktori disszertációmat, és a mai képzésen többek között a cukrok szerkezetével, kémiai reakcióival, a gyógyszergyártásban játszott szerepével foglalkozunk. Különösen a középiskolai tanárok számára lehet jelentős az előadás, mivel a tantervek szerint az említett területekkel a középiskolákban foglalkoznak, és a kurzus során új dolgokat is bemutatok a számukra – fogalmazott az egyetemi tanár.

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ részéről Kosányi Tamás képzési referens elmondta, hogy a terveik szerint a jövőben is rendszeresen tartanak képzést a tanárok számára.

– A képzés a Vajdasági Pedagógiai Intézet által akkreditált szakmai gyűlésnek tekinthető, egy pontos továbbképzés. Azt tapasztaltuk, hogy van igény a biológiai és kémiai jellegű továbbképzésekre, és ezért is szerveztük meg ezt a rendezvényt. A kiszámíthatatlan járványhelyzet bizonytalanná teszi sokak eljutását a képzésre, és jelenleg tíz tanár van jelen a programon. Szeretnénk legalább havonta-kéthavonta akár több pontos képzéseket szervezni a tanároknak, de ez is mint annyi minden más függ a járványhelyzettől is – mondta Kosányi Tamás, aki azt is kifejtette, hogy felkészültek arra is, hogy szükség esetén online formában tartsák meg a továbbképzéseket.