2024. április 18., csütörtök

Francia miniszter: Európa lépjen fel az iszlamista szervezetek ellen

Marlène Schiappa francia miniszter hétfőn meglepetésének adott hangot amiatt, hogy Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa kapcsolatokat ápol a Femyso nevű, a muzulmán fiatalok európai szövetségével, amelyet az iszlamizmus hamis bábjának nevezett.

„Nagyon aggaszt, hogy a biztos fogadta a Femyso képviselőit" –  mondta Marlène Schiappa, az állampolgársági jogokért felelős kormánytag az Europe 1 rádiónak. A politikus a Marianne című francia hetilap riportjára reagált.

A hetilap szerint az európai intézmények több ezer eurónyi támogatást nyújtanak az Európai Muzulmán Ifjúsági és Diákszervezetek Fórumának (Forum of European Muslim Youth and Student Organisations, Femyso), amelyet a hetilap a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista szervezethez közel állónak minősít, és amely a „hidzsáb (a muzulmán nők arcát és testét elfedő lepel) szabadságáról" szóló, az Európa Tanácsban vitát kiváltó kampány kezdeményezője.

AZ AFP francia hírügynökség emlékeztet rá, hogy Helena Dalli november 18-án a Twitteren egy fotót tett közzé, amelyen együtt szerepel a Femyso képviselőivel azt követően, hogy tárgyalt velük az európai fiatal muzulmánok helyzetéről, valamint a sztereotípiák, a megkülönböztetés és a gyűlölet okozta kihívásokról.

Interjújában Marlène Schiappa kifejtette: a Femyso közösségi oldalain tett gyors szemléből számára az derült ki, hogy agresszívan nyilatkoznak Franciaországról, de nemcsak a kormányról, hanem a francia kultúráról is, és minden rosszért Franciaországot hibáztatják.

A francia politikus úgy fogalmazott: „vannak kétségeim, hogy azok a szervezetek, amelyeket Franciaországban szeretnénk feloszlatva látni, vagy már fel is oszlottak", mint például a Nawa kiadó, amely Schiappa szerint „műveivel a dzsihádot legitimálja", most majd nem az európai hivatalok ajtaján kopogtatnak-e, hogy pénzt és támogatásokat kapjanak. 

Marlène Schiappa és Clément Beaune, az európai ügyekért felelős francia államtitkár úgy döntött: felkéri az európai biztost, adjon tájékoztatást arról, mi vezette arra, hogy fogadja e szervezet képviselőit.

Schiappa hangsúlyozta: „Franciaországban vállaltuk a felelősséget azért, hogy a köztársaság ellenségeinek nem adunk közpénzeket (...) Most Európának kell elvégeznie ezt a munkát".