2024. április 25., csütörtök

Mérföldkő a belgrádi metró

A polgárok aggódnak, hogy az építkezés során veszélybe sodorják a főváros legjelentősebb ivóvízforrását

Siniša Mali pénzügyminiszter saját közösségi oldalán megjelentetett videófelvételében mutatott rá, hogy a belgrádi metró megépítése a város és Szerbia számára történelmi jelentőségű, hiszen generációk álmai valósulnak meg. hétfőn ugyanis megkezdődtek az előkészítő munkálatok, amit a polgárok csendes tüntetése kísért.

A belgrádi metró építőmunkálatainak előkészítése ma a Makiš mezőnél (Makiško polje) kezdődött el. Először infrastruktúrával látják el az építőhelyet, ahol a munkálatok következő fázisára előkészülve a szükséges építőanyagot és a munkagépeket helyezik el.

Mint Belgrád város honlapján feltüntették, a metró a főváros legfontosabb projektuma, s ennek köszönhetően 2030-ra Belgrád két metróvonalat kap. Ezeknek a teljes hossza eléri a 42 kilométert, hiszen a Makiš mezőtől Mirijevóig vezető első vonal 21, és a Bežanija városrész és Mirijevo közötti második vonal szintén 21 kilométer hosszú lesz. Összesen 43 megállóhelyen áll majd meg a metró. A két metróvonal a Száva-téren (a régi vasútállomásnál) találkozik.

A metró megépítésének projektuma felöleli a főváros teljes sínrendszerét – a városi és a peremvárosi közlekedést ugyanis a vasúti közlekedéssel kívánják tehermentesíteni –, a BG-voz (fővárosi és peremvárosi települések között közlekedő vonat) 223 kilométerrel hosszabb vasúton közlekedik, és 73 állomáson áll meg. Ezt követően 500 indulást jelentettek be az eddigi 104 helyett. A városi közlekedésben fontos villamoshálózat ugyanakkor 42,6 kilométerrel bővül.

A két metróvonal 4,6 milliárd euróba kerül, a BG-voz hálózatának és a villamoshálózatnak a bővítése pedig megközelíti az 1,5 milliárd eurót. Mivel ez Belgrád teljes ötéves költségvetését emésztené fel, a beruházást nem a város, hanem az állam valósítja meg.

VONAT PANCSOVA ÉS BELGRÁD KÖZÖTT

Goran Vesić, Belgrád polgármester-helyettese rámutatott arra, hogy mérföldkő ez a város életében, hiszen befolyással lesz a 21. századi Belgrád fejlődésére.

A projektum szerint új vasút épül majd Surčin és Obrenovac felé, bővítik a meglévő vonalat Mladenovac és Lazarevac felé. A fővárost összekötik Pancsovával, így peremvárosi vasúton közlekedhetnek majd a polgárok a két város között. A tervek szerint csúcsidőben a BG-voz 10-12-15 percenként indul majd, egyébként pedig 45 percenkénti gyakorisággal számíthatnak a polgárok a vasúti személyi forgalomra.

A FoNet hírügynökség azt is hírül hozta, hogy Vesić bejelentette, az év végig államközi megállapodás aláírására kerül sor Szerbia és Oroszország között a BG-voz meglévő vasúti vonalának felújításáról, vagyis a városi és peremvárosi, már meglévő vasúti hálózat helyreállításáról, illetve a főváros új villamosokat is vásárol.

A főváros vasúti hálózatának bővítéséről és felújításáról nemrég döntött Belgrád városi képviselő-testülete. Eszerint az építőhelyen a szükséges ivóvíz- és szennyvízelvezetés és áramellátás biztosítása után 2022 tavaszán kezdik meg az előkészítő munkálatokat, a metróalagutak kifúrása pedig csak 2023-ban várható. A tervek szerint az első metróvonalon a járatok 2028-ban indulnak el, a párhuzamosan épülő második vonalon 2030-ban utazhatnak a polgárok.

MI LESZ AZ IVÓVÍZFORRÁSOKKAL?

A munkálatok kezdetét az Ekološki ustanak (Ökológiai felkelés) civil szervezet szervezésében tüntetés is kísérte. Belgrád egyik legfontosabb ivóvízforrása ugyanis a Makiš mezőn található, így a polgárok attól tartanak, hogy a metró építése veszélybe sodorja a város ivóvízellátását.

Az összegyűlt polgárok mindenekelőtt „Ko vodu brani, na dobroj je strani” (Aki a vizet óvja, jó oldalon áll), „Stop uništavanju vodoizvorišta Makiš” (Stop a makiši ivóvízforrás megsemmisítésének), „Vesićev metro plaćaju svi građani Srbije” (Vesić metróját Szerbia minden polgára fizeti) jelmondatokkal állták el az építkezés útját tegnap, illetve leállították a közlekedést, így a rendőrség is kivonult a helyszínre.

Az N1 televízió helyszíni közvetítése alapján a civil szervezet képviselői, politikusok és polgárok délelőtt 10 óra körül kezdtek gyülekezni. Leállították a teherautók közlekedését, eközben két munkagép földmunkálatokat végzett a kijelölt területen.

A televíziónak az összegyűltek elmondták, hogy kizárólag az ivóvízforrások megóvása mellett tüntetnek, ők nincsenek a metró megépítése ellen, hiszen Belgrádnak szüksége van rá. Szavaik szerint ugyanakkor az építkezésnek racionális és reális alapokon kell végbemennie. Aggodalmukat fejezték ki, hogy a munkálatok az áprilisi választások után nem fognak folytatódni.