2024. április 25., csütörtök

Péksütemények házi recept alapján

Adán a tízéves Family minipékségben adalék nélkül készül a pékáru

A családi vállalkozásként működő Family minipékség napjainkban csak nevében számít kis pékségnek, hiszen tíz évvel ezelőtti nyitásakor húsz termékkel indultak, de jelenleg már kétszáz fajta péksüteménnyel és kenyérfajtával várják a vársárlókat. Boros Irén, a pékség tulajdonosa elmondta, hogy családi vállalkozásként nyílt meg a pékség, amelyben mostanság vele együtt hat ember dolgozik.

– A pékség azért is kapta a Family nevet, mert a lányom kértem fel, hogy legyen a társam, valamint kezdetben besegített a fiam is. A vállalkozást minipékségként nyitottuk, mert a családból ketten-hárman győztük a munkát, és elkészítettünk minden terméket. Hála istennek, idővel mind több és több lett a munka, valamint több és több az elégedett vásárló is. A minipékség megnevezés már nem érvényes a vállalkozásra, de ez maradt a neve – mesélte Boros Irén. – Az elmúlt tíz évben mindig féltem attól, hogy nem sikerül a pékséget sikeresen üzemeltetni. Nagyon jó azonban visszatekinteni az elmúlt időszakra, mert vannak hűséges vásárlóink, akik, ha eleinte nem is úgy sikerült az a termék, ahogyan szerettük volna, akkor is jöttek, és biztattak bennünket, hogy csináljuk, majd jó lesz. A pékségben adalékmentesen dolgozunk házi receptek alapján. Nem használunk adalékokat, ezt fontosnak tartom, mert nem úgy akartam pékárut készíteni, mint a többi pék. Ez más fajta termék, ez házi készítésű, mint amikor otthon sütöttem. Azzal is jártam a piacra, az emberek vették és szerették. Ha már otthon el tudtam készíteni, akkor nem kell nekünk adalék, anélkül is meg lehet csinálni. A házi receptjeim alapján sütünk, aminek van vásárlóköre. Mindig kitalálok valami újdonságot, vagy a nagymamám régi receptjét használom fel, és azt teszem be a menübe, hogy elkészítsük. Az emberek mindig szeretik, ha van újdonság. A kenyértől kezdve croissant-ig, a leveles tésztától és a pizzától a burekig, a krémestésztáig és a hidegtálakig sok mindent készítünk. Minden pékségben darabszámra árulták a töltött croissant-t. Viszont mi azzal váltunk egyedivé, hogy vettem kisebb vágókat, amelyekkel kisebbre vágtuk a tésztát, és kilóra kezdtük árulni a croissant-t. Ezeket a mai napig lakodalmakba, születésnapokra, különböző rendezvényekre vásárolják az emberek. A töltelékek kiválasztásának csak a képzelet szab határ, bármivel tölthető, amit az ember kitalál. A vásárlók eleinte adaiak voltak, de mostanság már Újvidéktől Szabadkáig vannak vevők, és mindig jönnek újak is. Hallják egymástól a családon belül, ismerősöktől, látják a Facebookon, hogy van valami különlegesség, és jönnek vásárolni. Nehéz péknek lenni, mert éjszaka kell dolgozni. Mire az emberek felébrednek, addigra mindennek ki kell sülnie, habár valamennyi még reggel is sül. Éjszaka dolgozunk, reggel nyitunk, és mivel élelmiszerrel foglalkozunk, mindenfajta törvényes előírásnak meg kell felelnünk, a minőségtől a tisztaságig. Jól kell választani, hogy melyik vállalattól és milyen minőségű nyersanyagot vásárolunk, hogy abból mi is minőségi terméket tudjunk készíteni – mondta a pékség tulajdonosa.

Boros Irén a pékségben

Boros Irén a pékségben

A Family pékség a tíz évvel ezelőtti nyitáskor 15–20 fajta terméket készített. Boros Irén kiemelte, hogy napjainkban már 200 fajta pékáru szerepel a kínálatukban, habár nem készítenek mindennap minden egyes terméket.

– A pékségben 8-9 fajta kenyeret sütünk, de nem mindennap ugyanazt, mindennap valami más fajtát. Jelenleg a legjobban keresett kenyérfajta a kovászos kenyér, amit két évvel ezelőtt kezdtünk el készíteni. A kovászos kenyeret nemcsak darabszámra árusítjuk, hanem mérjük is. Naponta van fehér, rozs-, teljes kiőrlésű, bio-, magvas, kukorica- és hajdinás kenyér. A péksütemények közül a klasszikus töpörtős pogácsát keresik az emberek, de közkedvelt a burek és az üres sóskifli is – tudtuk meg Boros Iréntől, akinek még van egy nagy álma, amit szeretne megvalósítani a pékségben, de arról egyelőre nem kívánt beszélni.