2024. április 19., péntek

Naprakészen a termelők segítéséért

Pilin Endre falugazdász: agrárpolitikai újdonságokról, támogatásokról és a gazdálkodást érintő fontos tudnivalókról tájékoztatunk

A falugazdász programnak, amely vajdaság szerte számos helységben jelen van, a működtetője a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ), amely Zentáról koordinálja a falugazdászokat. A falugazdász program működtetéséhez a magyarországi Agrárminisztérium biztosít támogatást, ennek köszönhetően a magyar ajkú gazdák számára a falugazdász szolgáltatásai ingyenesek. Alapszolgáltatásai közé tartozik az adatgyűjtés és adatszolgáltatás, információnyújtás a gazdák részére (agrárpolitikai újdonságok, pályázatok, jogszabályok és a támogatások feltételei stb.), segítség nyújtása űrlapok kitöltésében, kincstári ügyintézésben is, továbbá segíti a gazdák adatszolgáltatási kötelezettségeinek a folyamatát, statisztikai célú adatgyűjtést végez igény szerint, előadásokat és tanulmányi utakat szervez gazdák részére, helyi termék kiállítókat angazsál fesztiválokra vagy kiállításokra és a falugazdász mindezeken kívül folyamatosan felhívja a figyelmet minden olyan lehetőségre, amely esetleg a napi teendők mellett elkerülte a gazdálkodók figyelmét és előnyös lehet számukra a termesztés, a gazdaság gyarapítása során. Pilin Endre bácskertesen hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken az Apatini út 4 – es szám alatt, Doroszlón pedig szerdánként a Nikola Tesla utca 61– es szám alatt fogadja az ügyfeleket. Az alábbi beszélgetés során körbejártuk munkakörét, amelyet immár három éve végez, továbbá megkérdeztük az aktualitásokról is:

Egyre többen veszik igénybe a falugazdászok szolgáltatásait. Melyek ezek, milyen végzettséggel kerültél  a szakmába évekkel ezelőtt és miből áll a munkaköröd?

– Tanulmányaimat az akkor még Corvinus elnevezésű, ma már Szent István Egyetem zentai kihelyezett tagozatának Kertészeti karán végeztem, kertészmérnökként diplomáztam. A munkakörünket csak általánosan lehet papírra vetni, mert amennyiben tudunk, olyan ügyben is segítünk, ami nem tartozik az alapvető munkaköri leírásba. Nagyon sokféle problémával megkerestek már minket és ha nem is mindjárt, de rövid időn belül megpróbálunk megoldást keresni, vagy átirányítjuk az ügyfelet a megfelelő szervekhez a további ügyintézés lebonyolítására. A pályázatok megírásában is segítünk a termelőknek, természetesen a kapacitásunk maximális mércéjével mérve.

Hogyan kell elképzelni mindezt a gyakorlatban?

– Időnként érdemes felkeresni az irodát és információt kérni az újdonságokról, nehogy az ügyfelek lemaradjanak az esetleges új jogszabályok vagy törvények életbe lépéséről, aminek következtében akár büntetést is kiszabhatnak a mulasztást elkövető termelőre. Fontos a termelő és a falugazdász közötti kommunikáció, ugyanis a falugazdász akkor segíthet, ha tisztában van a termelő igényével vagy problémájával. Sok példa van olyan esetre, amikor a termelő nem is tudta, hogy valamit nem jól csinál, hanem miután én elmondtam neki a helyes eljárási folyamatot, kiderült, hogy ő évek óta elesik olyan támogatásoktól, ami amúgy alapból járt volna neki. Mi mindent megteszünk, hogy időben informáljuk a termelőket az újdonságokról online, sms-üzenetek és hirdetések formájában, de minden egyes gazdát nem tudunk elérni, ugyanis sokan nem használnak még mobiltelefont sem. A falugazdász szolgáltatásai nincsenek megfizettetve, úgyhogy csupán pár percet kell rááldozni időnként annak érdekében a falugazdászra, hogy ne maradjon le semmiről a termelő.

A VASZ működtet egy honlapot is, ahol fel vannak tüntetve a szövetség és a falugazdász hálózat elérhetőségei valamint sok más információ, ami a termelőknek  nagyon hasznos lehet. A következő linken megtalálhatóak a Vajdasági falugazdászok területi irodái, amelyekre ha rákattint a termelő, akkor meglátja, hogy az adott helységben mikor van jelen a falugazdász, továbbá az elérhetőségeit is megtalálja ugyanitt: www.vgazda.com

Az irodán belül egyedül dolgozunk, viszont a háttérben egy egész falugazdász csapat osztja meg egymás között az információkat, ami abban segít, hogy szinte bármikor naprakészen tudunk válaszokat adni az általános szabályozású témákban. A falugazdászok folyamatosan részt vesznek továbbképzéseken, amelyek a munkájuk során segítik őket, ezzel is hozzájárulva a termelőknek nyújtott színvonalasabb szolgáltatáshoz.

Milyen aktuális témákban kerestek meg a közelmúltban, mi jelenti a gazdák számára a legnagyobb kihívást jelenleg?

– A mostani időszakban általában információért keresnek meg a termelők és természetesen sokan várják a pályázatokat. Kupuszinán még mindig aktuális a tagosítást követő adminisztrációs folyamatok lebonyolítása. Sokan érdeklődnek az újabb szabályzatokról például a digitalizációval és a számlakötelezettséggel kapcsolatban, de ezekről bővebben akkor tudok majd pontos információt adni, amikor hatályba is lépnek. A megnövekedett gabonaárak miatt érdeklődnek az adókötelezettségről. Pályázatok elszámolásával és karbantartásával is fordultak az utóbbi időben hozzám valamint lecsapolási illeték és vagyonadó tisztázása érdekében szintén sokan megkerestek. Itt meg kell említsem, hogy ezek befizetését vagy tisztázását nem érdemes halogatni, ugyanis folyamatos késedelmi kamatot számítanak fel. Sok termelőnek én intézem a kincstári ügyeit is, miután erre felhatalmaztak. A kincstár munkatársai is felismerték a munkánk fontosságát és örülnek, hogy a termelők kész kitöltött űrlapokkal érkeznek vagy én személyesen viszem a termelők űrlapjait, ezzel megkönnyítve az ő munkájukat.

Sok más témában is megkerestek már és az együttműködés folyamatos. Amit még kiemelnék, hogy minden regisztrált gazdaság köteles 30 napon belül bármilyen adatváltozást bejegyezni a kincstárban, ugyanis ennek elmulasztása passzív státuszba sodorhatja a gazdaságot, ami pedig további következményekkel jár. Ezekkel és minden egyéb a mezőgazdasággal kapcsolatos kérdéssel fordulhatnak hozzám. Megtalálnak Doroszlón és Bácskertesen a fent említett címen, vagy a 0695565901 –es telefonszámon.