2024. március 29., péntek

Ropogós és puha

Egyre több helyen találkozhatunk a Huszár-lángossal

A lángos általánosan elterjedt ételféleségnek számít vidékünkön. Talán nincs olyan család a régiónkban, amelynek ne lenne meg az általánosan használt receptje a lángoshoz, amit fiatalok és idősek egyaránt kedvelnek. Emellett a különféle rendezvényeken, strandokon is rendszeresen találkozhatunk lángososokkal, és bátran kijelenthetjük, hogy a legjobb lángos a friss, helyben sütött, egy kis tejföllel, fokhagymával, sóval, esetleg egy kis sajttal. Természetesen minden ember ízlése más, de talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy a legjobb lángos kívül ropogós, belül pedig puha.

Első lépés: a bucik megfelelő méretűre és vastagságúra gyúrása (Gergely Árpád felvételei)

Első lépés: a bucik megfelelő méretűre és vastagságúra gyúrása (Gergely Árpád felvételei)

Huszár Krisztián lángosa éppen ilyen. A Pannon Televízió operatőre szeptember óta van jelen az általa készített Huszár-lángossal a különféle rendezvényeken, és, mint mondja, eddig csak pozitív visszajelzéseket kapott.

Huszár Krisztiánnal a Szabadka központjában megrendezett Gasztrofesztiválon beszélgettünk, ahol egy faházikóban kínálta a lángost.

Honnan jött az ötlet, hogy lángossütésbe fogj?

Sajtot tehetek rá? – a rádióból ismert hang: Búzás Zsuzsanna

Sajtot tehetek rá? – a rádióból ismert hang: Búzás Zsuzsanna

– Gyerekkorom óta mindig a konyhában voltam édesanyámmal. Mindent meg szerettem volna tanulni, és mindig érdekelt a főzés. A mai napig rengeteget főzök a barátaimnak, élvezem ezt a munkát, és nem esik nehezemre. Amikor pályaválasztás előtt álltam, szakács szerettem volna lenni, de édesapám nyomására fényképészetet tanultam. Édesapám hobbi fotós volt, és fotós üzletet szeretett volna nyitni. Elkezdtem fotózni, kamerázni, és azóta ezt csináltom, jelenleg is ez az elsődleges munkám. Ennek ellenére már évek óta gondolokodom azon, hogy valamibe belevágjak, ami az ételekkel, az ételkészítéssel függ össze. Szabadka központjában van egy lángosos, de a terméke nekem nem ízlik, úgy érzem, hogy túl zsíros, és a tésztája is vastag. Amióta létezik ez a lángosos, azóta érlelem magamban a gondolatot, hogy ha egyszer összeszedem magamban a bátorságot, elkezdtek lángost sütni.

Mi adta meg a löketet? Hol mutatkoztatok be először?

– A nyáron egy hónapon keresztül kürtőskalácsot sütöttem a Shoma kürtőskalácsosnál, és amikor ledolgoztam ezt az időszakot, úgy döntöttem, hogy fogom magam és a felszerelést, és elmegyek Horgosra az ottani szüreti napokra lángost sütni. Már az első alkalommal bebizonyosodott, hogy a receptünk jó. Rögtön megtetszett az embereknek, hogy a tésztája ropogós, ugyanakkor pedig a belseje puha, mint azoknak a lángosoknak, amiket Magyarországon is lehet kapni. Ez két hónappal ezelőtt volt, és azóta már vannak visszatérő vásárlóink, és szinte mindenkitől pozitív visszajelzéseket kapunk, biztatnak bennünket, és most már sok helyre hívnak is.

Hol vásárolhatunk Huszár-lángost?

Megtetszett az embereknek, mert ropogós és puha egyszerre

Megtetszett az embereknek, mert ropogós és puha egyszerre

– Minden vasárnap igyekszünk jelen lenni a környékbeli vásárokban, Zentán, Topolyán, Kispiacon, Csantavéren. Emellett, mint említettem, voltunk Horgoson a szüreti napokon, de például Tóthfaluban a Vajdaság Tóthfaluba költözik elnevezésű rendezvényen, Moholon a parasztolimpián is. Horgoson egy idősebb férfi jött a pultunkhoz, aki, miután megkóstolta a lángosunkat, azt mondta, hogy meghív bennünket a magyarországi Szarvasra az ottani disznótoros fesztiválra. Kiderült, hogy Magyarországról érkezett, és a főzőverseny bírálóbizottságának egyik tagja, aki rendszeresen zsűrizik ilyen rendezvényeken. Ez is egy plusz erőt adott. Végül nem jutottunk el Szarvasra, mivel elég bonyolult lett volna mindent átvinnünk a határon, mert minden eszközt külön be kellett volna jelentenünk.

A felsorolt események elsősorban hétvégén vannak. Az elsődleges munkahelyetekkel ezt össze tudjátok hangolni?

A jó lángos egyik titka a megfelelő hőmérsékletűre hevített olaj

A jó lángos egyik titka a megfelelő hőmérsékletűre hevített olaj

– A munkahelyünkön igyekszünk megoldani, hogy szabaddá tegyük magunkat azokon a napokon, amikor el tudunk menni valahova lángost sütni. Szerencsére eddig valahogy mindig meg tudtuk oldani a dolgot. A kipakolás elég sok időt vesz igénybe. Most is három-négy órát eltartott, mire mindent bepakoltunk a faházikóba. A vásárokban ennél kevesebb idő kell, ott a szétnyitható sátorunkba gyorsabban, egy-másfél óra alatt kipakolunk. Emellett az olaj felmelegedéséhez is kell idő, különösen a hűvösebb napokon, akár negyven percre is szükség van, mire a 18 liternyi olajunk felmelegszik.

Milyen feltétekkel kínáljátok a lángost?

Cseppet sem beállított fotó két lángossal

Cseppet sem beállított fotó két lángossal

– A lángosnak nincs szezonja, egész évben fogyasztható, és fiatalok és idősek egyaránt kedvelik. A különbség csak abban van, hogy ki milyen feltéttel fogyasztja. Van, aki csak sóval eszi, de természetesen fokhagymával, tejföllel, sajttal is sokan fogyasztják, és nekem már a kezdetekben logikus volt, hogy ezek elérhetőek legyenek. A tzatzikit én nagyon szeretem, főleg ahogy a párom készíti (Búzás Zsuzsanna, a Pannon Rádió műsorvezetője – a szerk.), és azt javasoltam, hogy tegyük be a tzatzikis lángost is a kínálatba, és úgy látjuk, hogy nemcsak nekem, hanem a többieknek is tetszik. Vajdaságban nagyon szeretik az emberek a nutellát, amit csak lehet, megkennek nutellával. Emiatt döntöttünk úgy, hogy nutellás lángost is csinálunk. Az érdekes az, hogy elsősorban a gyerekek miatt tettük be a kínálatunkba, de inkább az idősek vásárolják. Most azon fáradozunk, hogy kitaláljunk valami egyedit, ami az igazi Huszár-lángos lesz. Ez talán valamiféle csípős íz lesz, de még nem döntöttük el. A lángos mellett palacsintánk is van azok számára, akik nem szeretik a lángost.

A lángos eredete

A lángos – melyet a népnyelv langallónak nevez, és sokan gondolják (tévesen), hogy hungarikum – eredete a török hódoltság idejére vezethető vissza.  Magyarországon szokás 150 éves török hódoltságról beszélni (joggal), de az is biztos, hogy kevés elnyomó hagy ennyi mindent a megszállottnak, mint a törökök nekünk. Gondoljunk csak bele: csodás fürdőink, a töltött paprika, a kávézás elterjedése mellett a lángost is a félholdasoknak köszönhetjük. Nem is igazán a mai jellegzetes fokhagymás-sajtos-tejfölös lángos az, amit eltanultunk anno a törököktől.  A kulcs az alapanyag, a tészta volt. A lágy kelt tésztából készült finomságot rendszerint a kenyérsütésből visszamaradt részekből sütötték elődeink. A kenyértésztát kerek alakúra nyújtották, majd forró parázson „meglángolták”.

Akkoriban egy család átlag 5–7 naponta sütött kenyeret. Ekkor sütötték tehát a lángost is.

A kenyérsütés napján a langallót hagyományosan reggelire ették az emberek. Némi átfedés volt az ízesítés kapcsán, de csak némi. A lángost anno tejföllel, lekvárral vagy porcukorral ízesítették. Az étel népszerűsége az utóbbi évtizedekben az országhatárokon is túlterjedt. Ma már elismerik és szeretik Németországban, Ausztriában, Romániában, Szerbiában, de Csehországban is. Manapság a parázson sütés elmaradásával az utcai gyorsbüfék kínálatában is megjelent ez a magyaros gasztro csoda. Ehetjük Budapesten, a Balaton partján, a Mátrában, bárhol kis hazánkban. Ugye, mennyire magyaros az, ami nem is feltétlenül magyar ötlet? (magyarorszagom.hu)