2024. április 25., csütörtök
EGYESÜLT ÁLLAMOK

Ezrek tiltakoznak Kyle Rittenhouse felmentő ítélete miatt

Több amerikai városban zavargások törtek ki azután, hogy a bíróság minden vádpont alól felmentette Kyle Rittenhouse-t, aki tavaly - önvédelemnre hivatkozva - lelőtt két férfit egy rasszizmus elleni tüntetésen.

Az Oregon állambeli Portlandben a megmozdulások erőszakossá váltak. A randalírozók tárgyakat dobáltak a rendőrökre, ablakokat törtek be és megrongálták a városi intézmények ajtaját, köztük az igazságügyi központ bejárati kapuját. Chicagóban és San Franciscóban fosztogattak a bírósági ítélet után.

Oaklandben tüntetés volt, ahol a demonstrálók „hősöknek" nevezték a Rittenhouse által tavaly lelőtt két férfit. Az ítélet ellen tiltakozók New York-ban is az utcára vonultak. 

Emlékeztetőül, az esküdtszék minden vádpont, köztük a szándékos emberölés vádja alól is felmentette Kyle Rittenhouse-t, aki 2020-ban a Wisconsin állambeli Kenosha városában lezajlott zavargások közepette agyonlőtt két tüntetőt, egy harmadikat pedig megsebesített.

Az akkor 17 éves Rittenhouse saját állítása szerint tavaly augusztus 25-én azért utazott Kenoshába, hogy megvédje a tüntetők pusztításától a helyieket. A fiatalember AR-15-ös félautomata fegyverével érkezett a helyszínre. Két tüntetőt – a 36 éves Joseph Rosenbaumot és a 26 éves Anthony Hubert – akkor lőtte le, amikor azok le akarták őt fegyverezni. A 27 éves Gaige Grosskreutzot, aki lőfegyverrel közelített felé, megsebesítette. Rittenhouse-t másnap vették őrizetbe, november óta óvadék ellenében szabadlábon védekezhetett.