2024. április 20., szombat

Hétezer beadott oltásra egy nemkívánatos mellékhatást jelentettek be

A legsúlyosabb mellékhatások, amiket a Szerbiában beadott koronavírus elleni védőoltásokkal kapcsolatban jelentettek, egy szívizomgyulladás, két szívburokgyulladás, néhány trombózis gyanús és allergiás reakciót kiváltó esetet jeleztek, miközben egyetlen anafilaxiás sokk sem következett be – jelentette a Szerbiai Egészségügyi Eszközök és Gyógyszerek Ügynöksége, írja az N1 hírportál.

Jelena Mitrašinović, az ügynökség képviselője hangsúlyozta, hogy a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatos nemkívánatos mellékhatásokat leginkább közvetlenül az immunizáció után észlelik, vagyis egy, vagy legkésőbb két nappal az oltás felvétele után. Megismételte, hogy leggyakrabban a helyi jellegű mellékhatások tapasztalhatóak, mint a beadás helyén jelentkező fájdalom, duzzadás és bőrpír.

A felsoroltak mellett szavai szerint hőemelkedés, izom- és ízületi fájdalom, fáradékonyság, valamint az influenzához hasonlatos tünetek is jelentkezhetnek. Hangsúlyozta, hogy mindezen tünetek csak átmeneti jellegűek és csupán néhány napig tartanak.

Hozzátette, hogy az oltás nemkívánatos mellékhatásai többnyire a nőknél jelentkeznek, az esetek mintegy 65 százalékában és leggyakrabban a 18 és 44 év közötti korosztályt érintik.

Hangsúlyozta, hogy a hétmillió beadott dózisra az ügynökség 1169 nem kívánatos mellékhatást jegyzett fel. Hozzátette, hogy az egyetlen szívgyulladásos esetet a Pfizer védőoltása után jegyezték, de erre a reakcióra is számítottak. A szívgyulladás egy ötvenkilenc esztendős nőnél jelentkezett tizenöt nappal a védőoltás második dózisának beadása után.