2024. április 25., csütörtök

A járvány alatt egyre több fiatal fogyaszt alkoholt és kábítószert

Az országban a járvány miatt fellépő stressz hozzájárult az alkohol- és a kábítószer-fogyasztás arányának növekedéséhez különösen a fiatalság körében – figyelmeztetnek a függőségibetegségek szakemberei, írja a 021.rs hírportál.

Ivica Mladenović pszichiáter, a Mentális Betegségek Intézetének függőségi betegségek klinikájának vezetője elmondta, hogy az elmúlt két évben egyre fokozódó problémát jelent az alkohol. Szavai szerint elsősorban nem is a függőség, hanem a visszaélések miatt.

– A különbség abban rejlik, hogy azok a személyek, akik visszaélnek az alkohollal nem jönnek a pszichiátriai intézményekbe. Ezeket a személyeket a rendőrállomásokon és a kijózanítókban, ahova a verekedéseket, közlekedési baleseteket, gyilkossági kísérleteket követően kerültek – mondta Mladenović.

Elmondása szerint Szerbiában a legnagyobb problémát az alkohol jelenti, ugyanis a felnőtt lakosság háromtól öt százaléka, vagyis 150 és 200 ezer ember függőségben szenved. Hangsúlyozta, hogy a legoptimistább felmérések szerint is a függőbetegek mindössze egytől két százaléka jelentkezik gyógykezelésre.

– Az országban 300-tól 500 százalékkal jobb lenne a helyzet, ha több szakemberünk lenne a függőségi betegségek terén és ha mindezen rendszeresen dolgoznának – mondta Mladenović.

Hozzátette, hogy az utóbbi időben egyre inkább észrevehető az amfetamin kannabisz-származékok fogyasztása a fiatalok körében, mivel nagyon olcsók és könnyen hozzáférhetőek.

Katarina Marinković orvosnő elmondása szerint még nem rendelkezik pontos adatokkal a betegek számával kapcsolatosan, azonban hangsúlyozta, hogy a függőbetegek száma jelentősen megnőtt a járávny idején.