2024. március 29., péntek

Varsó szerint Minszk aktívan támogatja a migránsok határátlépési kísérleteit

A fehérorosz hatóságok aktívan támogatják a lengyel határnál összegyűlt migránsok tömeges határátlépési kísérleteit – derült ki a lengyel határőrség vasárnapi tájékoztatójából.

A közlés szerint Czeremcha településnél migránsok újabb csoportja, nagyjából száz ember kísérelte meg az átkelést szombat éjjel Fehéroroszországból Lengyelországba, a két ország közös, lengyel oldalon mostanra már különlegesen megerősített határán.

A lengyel határőrség közlése szerint a fehérorosz rendvédelmi szervek szállították a migránsokat katonai teherautókon közvetlenül a határhoz, és még fatáblákkal is ellátták őket, hogy ezeket felhasználva át tudjanak mászni a szögesdróttal megerősített határkerítésen. A határsértők kövekkel dobálták meg a lengyel határőröket, és lézerrel próbálták elvakítani őket.

Közben a Belta fehérorosz állami hírügynökség olyan képeket közölt, amelyen fehérorosz katonák ételosztó sátrakat állítanak fel egy olyan épület mellett Bruzgi településen, amelyet menekültszállássá alakítottak át, és amelyben a tájékoztatás szerint 2 ezer embert helyeztek el.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vasárnap megérkezett balti hivatali körútjának első állomására, Észtországba, ahol a Lengyelország és a három balti állam keleti határán kialakult helyzetről tárgyalt.

A lengyel miniszterelnök Vilniusban arra figyelmeztetett, hogy újabb nyomás várható afgán és üzbég migránsok felhasználásával.