2022. január 23., vasárnap

Visszakerült Németországba egy 102 éve ellopott festmény

A finn küldöttség szombaton a műkincscsempészet egy különleges fejezetét zárta le Neubrandenburgban, amikor átadta a város gyűjteményének az 1919-ben ellopott 17. századi festményt, Philipp Peter Roos (1655-1706) barokk művész Tájkép pásztorral és nyájjal című alkotását.

Helsinki legnagyobb magánműgyűjteménye, az Amos Rex igazgatója, Kai Kartio nyújtotta át az olajképet az északkelet-németországi múzeumnak.

A képet a finn gyűjtemény eredetkutatása során fedezték fel, ilyenkor szakértők ellenőrzik a tárgyak eredetét. Amikor a finn gyűjtő, Amos Anderson (1878-1961) egy régiségkereskedőtől megvásárolta a festményt, nem tudhatta, hogy lopott művet vesz - mondta az ünnepélyes leleplezésen Kartio.

Anderson Németországban tanult, később lapkiadó és műgyűjtő lett. A mecklenburgi tartomány legnagyobb gyűjteményének, a neubrandenburginak 1945 után teljesen nyoma veszett, a Helsinkiben felbukkant olajfestmény az első, amelyik a történelmi gyűjteményből visszatért a városba.

A képet 1919-ben egy létrával végrehajtott betöréskor vitték el 16 másik festménnyel együtt. A kutatás kiderítette, hogy a finn Anderson 1926-ban vásárolta meg.

Az üzletember gyűjteménye képezte az alapját az 1965-ben alapított, ma legnagyobb finn magán művészeti múzeumnak, az Amos Rexnek.