2024. április 19., péntek

Csak beoltott papok misézhetnek

Német László nagybecskereki püspök megindokolta a rendeletét

A bánáti katolikus templomokban csak olyan papok mutathatnak be szentmisét, akik felvették a koronavírus elleni védőoltást. Német László SVD, megyés püspök az erről szóló rendeletének okairól beszélt tegnapi sajtótájékoztatóján.

A járvány alatt eltűnt a szenteltvíz a templomainkból, nincs a békejel a szentmise alatt, az áldozás is tenyérrel történik. Német László nagybecskereki megyés püspök – élve jogával –pedig rendeletet hozott arról is, hogy ezentúl csak a védőoltást felvett papok vezethetik a szertartásokat az egyházmegye templomaiban.

– A papjaink legyenek azok, akik példát mutatnak a híveinknek is, akik még bizonytalanok, vagy akik félnek, hogy mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy a közösségeinkben, a templomainkban egészséges hangulat legyen. Ez most fizikailag is azt jelenti, hogy a mi részünkről mindent megteszünk annak érdekében, hogy a betegség minél kevesebb embert érjen el – mondta a nagybecskereki megyés püspök.

A rendeletre kezdetben eltérő reagálások voltak, de a bánáti papság nagy többsége elfogadta az érvelést. A hívek is elégedettek a rendelettel.

– A törökkanizsai plébános és egy káplán, aki Szabadkáról jött, Ők nem akarták felvenni az oltást, de egyikük se a nagybecskereki egyházmegyés. A törökkanizsai pap, aki jezsuita szerzetes és a szabadkai káplán, elhagyták az Egyházmegye területét. De azok, akik ide tartoznak, azok mind beoltatták magukat – közölte a püspök.

Szerbiában a nagybecskereki katolikus egyházmegye eddig az egyetlen, ahol ilyen rendelet van érvényben.