2024. április 24., szerda

A Branka nyerte a Lakiteleki Filmszemle fődíját

Sára Sándor-szobrot avattak a Népfőiskolán

Pénteken rendezték meg a 20. Lakiteleki Filmszemle eredményhirdetését. Az előzsűri krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok kategóriákban összesen 178 magyarországi és határon túli alkotást láthatott, ezek közül a filmszemle versenyprogramjába 34 alkotás jutott be. A pénteki eredményhirdetésen a fődíjat a Branka című dráma kapta, amelynek rendezője a szabadkai származású, Budapesten élő K. Kovács Ákos.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, valamint az MTVA M5-ös csatornája, a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium különdíját, továbbá a közönségdíjat is K. Kovács Ákos és Oláh Tamás Branka című alkotása nyerte. Még egy vajdasági siker született a filmszemlén: a Nemzetstratégiai Kutatóintézet különdíját a Nagyon köll már az eső című alkotás kapta, amelynek rendezője a magyarkanizsai Csubrilo Zoltán.

A díjakat Lezsák Sándor író, a magyar Országgyűlés alelnöke, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke; dr. Buglya Sándor, Magyarország Érdemes Művésze, Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője, a zsűri elnöke; Sára Balázs Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, az SZFE Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének vezetője, valamint a zsűri tagjai adták át.

A díjátadó után a Hungarikum Ligetben ünnepélyes keretek között leplezték le Sára Sándor bronz mellszobrát, amelyet Lantos Györgyi szobrászművész készített.