2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

EU-kompatibilis igazolás a gyakorlatban is

Megvitatják a Covid-beléptetők újabb létesítményekben való bevezetésének a lehetőségét

Az ígéretekkel összhangban péntektől igényelhető az eUprava rendszeréből (euprava.gov.rs) az EU-kompatibilis digitális zöld védettségi igazolás, amely egyenrangú az uniós tagállamokban kiállított védettségi igazolással. Ugyanezt a védettség-ellenőrzési rendszert nemcsak az EU tagállamai, hanem 22 másik ország is alkalmazza.

Az EU-ban alkalmazott védettségi-ellenőrzési rendszert Szerbia mellett egyebek között Albánia, Svájc, Grúzia, Izrael, Izland, Moldávia, Liechtenstein, Monaco, Új-Zéland, Észak-Macedónia, Norvégia, Panama, Törökország, Ukrajna, a Vatikán és Nagy-Britannia is alkalmazza.
Jövő héttől az EU-kompatibilis igazolást térítésmentesen az ország több mint 700 postahivatalában is ki lehet váltani, ezeknek a listája a Szerbiai Postavállalat honlapján található meg.
Az uniós rendszerben a védettség tekintetében a védőoltással való immunizáció, a koronavírusteszt és a betegségből való felépülés ténye a mérvadó, ezért a védettségi igazolást külön-külön dokumentumok formájában állítják ki. Dragana Bećić, a szerb kormány IT- és e-közigazgatási irodája munkatársának magyarázata szerint ha valaki például felvette a védőoltás három adagját, de emellett koronavírustesztet is elvégeztetett, összesen négy dokumentumot kap elektronikus levél formájában. Az EU-kompatibilis igazolást ki lehet nyomtatni és az utasítás szerint összehajtogatni, vagy le lehet tölteni a telefonra, de hamarosan a védettségi igazoláshoz szabott mobiltelefonos alkalmazás is elkészül. Bećić arra is felhívta a figyelmet, hogy a 16 évnél fiatalabbak kizárólag a postahivatalokban válthatják ki a védettségi igazolást, mivel nem regisztrálhatnak az eUprava rendszerében.
– A rendszert alkalmazó országok önállóan döntenek arról, hogy melyik fajta védőoltást ismerik el, vagy meddig tekintenek érvényesként egy-egy tesztre, ezért az utazást megelőzően mindenkinek érdemes tájékozódnia az adott országban hatályos szabályokról. Az eddig alkalmazott szerbiai védettségi igazolás már a korábbiakban is lehetővé tette a beutazást az EU országaiba, mostantól esetleg a különböző létesítményekbe való belépés válik egyszerűbbé – taglalta Bećić.


Az uniós államokban hatályos szabályokról és korlátozásokról a polgárok a https://reopen.europa.eu/en oldalon tájékozódhatnak.

NEGYEDIK OLTÁS, HA FERTŐZŐDNEK AZ OLTOTTAK
Először Branislav Tiodorović epidemiológus pedzette meg annak a lehetőségét, hogy tavaszától már a védőoltás negyedik adagjának a felvételét is javasolhatják, míg Predrag Kon epidemiológus szerint egyelőre meg kellene várni az immunitással kapcsolatos kutatások eredményét és csak azt követően megvitatni a negyedik oltás lehetőségét. Zoran Radovanović járványügyi szakértő szerint tavasszal akkor lesz (illetve lenne) szükség a negyedik oltásra, ha a három dózissal immunizáltak elkezdenek megbetegedni. Egyelőre nem tudni, hogy a harmadik oltás meddig lesz hatásos, ám hiszik, hogy az eddigi 5-6 hónapnál tovább, emelte ki az N1-nek nyilatkozva. Néhány világviszonylatban elismert immunológus eredetileg amondó volt, hogy az elsődleges immunizáció során három adag védőoltást kell felvenni, a védettség pedig évekig tart majd, ám a delta variáns áthúzta a számításokat, közölte Radovanović.

MINDENHOL JELENLÉTI OKTATÁS
A következő héten az ország minden oktatási intézményében a jelenléti oktatást szervezik meg, erősítette meg az SZRTV-nek Milan Pašić, az oktatási minisztérium segédállamtitkárja. Mint hozzátette, az illetékes felügyelőség folyamatosan járja az iskolákat, hogy ellenőrizze a járványügyi szabályok betartását.
Predrag Kon és Branislav Tiodorović azon felvetésével kapcsolatban, hogy a járványhelyzet stabilitása megőrzésének érdekében a téli tanítási szünetnek érdemes lenne a tervezettnél korábban megkezdődnie, Pašić közölte, hogy az illetékes oktatási munkacsoport egyelőre nem vitatta meg ennek a lehetőségét.

JÖVŐ HÉTEN A COVID-BELÉPTETŐ KITERJESZTÉSÉRŐL
A köztársasági egészségügyi válságstáb jövő héten ülésezik, ekkor egyebek mellett annak a lehetőségét vitatja meg, hogy a Covid-beléptetők alkalmazását további létesítményekre is kiterjesszék, közölte Ana Brnabić kormányfő. Első lépésben az volt a legfontosabb, hogy a Covid-beléptetőket úgy vezessék be, hogy minél kisebb legyen a visszaélések lehetősége, jegyezte meg. Mint hozzátette, a válságtörzs egészségügyi szakértő tagjai továbbra is azt kérik, hogy a védettségi igazolást a nap 24 órájában és az élelmiszerüzleteket leszámítva minden létesítményben alkalmazzák, mondta Brnabić az SZRTV összeállítása szerint, majd ismét aláhúzta, hogy a felügyeleti kapacitások korlátozottsága miatt nehezen lehetne ellenőrizni az egész napos szabályok betartását.

Minden mutató csökken

A pénteki járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 16.335 koronavírustesztet végeztek el, ebből 3086 eredménye volt pozitív (18,9 %). Hivatalosan a vizsgált egy napban 53 Covid-fertőzött hunyt el, 11.115 a járvány kezdete óta. A kórházakban 6314 Covid-pácienst kezelnek, 240 lélegeztetőgépen van.
Vajdaságban 1047 új fertőzést jegyeztek, ebből 277-et Újvidéken.