2024. április 20., szombat

Három vízgyár épül

Másfél év múlva jobb ivóvizük lesz a temerinieknek, a belcsényieknek és a hódságiaknak

– Jövőre megkezdjük az új vízgyár építését Belcsényben (Beočin), Temerinben és Hódságon (Odžaci). A tervek megvalósításában az Újvidéki Egyetem szakértői lesznek segítségünkre, és arra számítok, hogy körülbelül másfél év múlva e községek lakosságának a mostaninál sokkal jobb minőségű ivóvize lesz – jelentette ki Igor Mirović tartományi kormányfő tegnap a belcsényi vízgyárban tett látogatásakor. Egyúttal arról is tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a belcsényi Lafarge cementgyár a jövő év elején üzembe helyezi a legkorszerűbb szűrőberendezést, amely nagyban hozzájárul a környezetvédelemhez. Mirović ellátogatott a 7,5 kilométeres, Belcsény–Besenevó (Bešenovo) közút felújítási munkálatai második szakaszának helyszínére. Ez a Mitrovicára vezető legrövidebb út.

– A szerződés szerint júniusra kellene befejezni a tervezett munkálatokat, de valószínűleg már tavaszra kész lesz az út. Az utóbbi években nagy munkát végeztünk a Fruška gorán, még hátravan a Čortanovci–Crveni čot szakasz, és ha mindezek a felújítások befejeződnek, minőségi úthálózata lesz a hegynek. Ez azt is jelenti, hogy több lesz a turista, a kiránduló, a kerékpározó, ami fontos Vajdaság számára – mondta Mirović.

A tartományi kormány 2016 óta csupán a Vajdasági Nagyberuházási Igazgatóságon keresztül több mint 666 millió dinárt fordított a Belcsény községbeli fejlesztési tervek megvalósítására.

– Összegeztük idei együttműködésünk eredményeit, és nagyon elégedett vagyok. Jelentős útfelújítási munkálatokat végeztünk, most pedig tervbe vettük a község lakossága számára legfontosabb kérdésnek, az ivóvízellátásnak a megoldását – nyilatkozott Mirjana Malešević Milkić, Belcsény község elnöke.
A kormányfőt elkísérte Branko Ćurčić, a tartományi kormány alelnöke és Nedeljko Kovačević, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatója is.