2024. április 19., péntek

Modern technika a magyar nyelv szolgálatában

Okostelevíziót és laptopot kapott a kúlai Petőfi Brigád iskola és a verbászi Szirmai Károly MME

Korszerű informatikai eszközöket ajándékozott tegnap a Magyar Nemzeti Tanács a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskolának, valamint a verbászi Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesületnek. Az okostelevízió és laptop a kúlai iskola magyar nyelv és irodalom tantermében emeli majd az oktatás színvonalát, míg a verbászi művelődési egyesületben 12 napközis gyermek magyar nyelvápolását segíti.

− A Magyar Nemzeti Tanács az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt fektetett az oktatási intézmények didaktikai és informatikai eszközökkel történő bővítésére, hiszen ezek az oktatás javítását és fejlesztését szolgálják − mondta az ajándékok átadását követően a kúlai iskolában Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.

(Paraczky László felvétele)

(Paraczky László felvétele)

− Nagyon reméljük, hogy még színvonalasabb lesz az oktatás, hiszen tudjuk, hogy a gyerekek érdeklődésének az ébrentartását és figyelmük lekötését a tanárok úgy tudják biztosítani és ezzel együtt a tanulásba bekapcsolni, ha interaktív órákat tartanak. Lassan magunk mögött tudjuk az egyszerű, frontális órákat, amelyek nem nyújtanak vizuális élményeket a diákoknak. Fontosnak tartjuk, és a távoktatás alatt szerzett tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy hatalmas jelentősége van egy-egy ilyen eszköznek. Ezért arra törekszünk, hogy minél több IT-felszereléssel támogassuk az oktatási intézményeket, ezen belül pedig a magyar nyelv oktatását is – fogalmazott Jerasz Anikó.

Pozsár Csaba, a kúlai iskola igazgatója elmondta, folyamatosan törekszenek arra, hogy az oktatás a legkorszerűbb eszközökkel történjen, így tavaly sikerült egy modern, magyar, informatika tantermet felszerelni, ahol a diákoknak lehetőségük van interaktív módon elsajátítani a tananyagot.

− A Magyar Nemzeti Tanácson kívül a minőségi oktatáshoz jelentősen hozzájárul a tartományi oktatási titkárság is, hiszen különböző projektumokon keresztül több alkalommal számítógépeket, kivetítőket biztosított. A Magyar Nemzeti Tanács iskolánkat a kiemelt jelentésű oktatási intézmények között tartja számon, ezért minden évben sikeresen pályázunk új, korszerű oktatási eszközökre és felszerelésre. Ezek nélkül a mai oktatás szinte elképzelhetetlen – fogalmazott Pozsár Csaba.

Kúla község nevében az informatikai felszerelést Valka Károly, a település alpolgármestere köszönte meg.

− Fontosak számunkra az ilyen és hasonló ajándékok, hiszen mintegy 50 kilométeres környékben ez az egyetlen olyan iskola, ahol van magyar nyelvű oktatás. A korszerű készülékeknek köszönhetően a magyar osztályba járó diákok társaikhoz hasonlóan megfelelően fel tudnak készülni a továbbtanulásra és az életre.

(Paraczky László felvétele)

(Paraczky László felvétele)

Az önkormányzat is sokat tesz az intézményért, és ahol csak lehet, segítünk – mondta az alpolgármester.
Verbászon az okostelevízió a Szirmai Károly Művelődési Egyesület termébe került, ahol heti két alkalommal több mint 10 diák tanulja a magyar nyelvet.

− Két évtizedes kihagyás után 2015-ben sikerült újraindítani a magyar óvodai oktatást Verbászon, az innen kikerülő gyerekek pedig az iskolabusz-programnak köszönhetően a kúlai iskolában magyar nyelven tanulhatnak tovább. Nagy öröm számunkra, hogy mindez mellett megszületett egy olyan kezdeményezés, hogy a gyerekek a művelődési otthonban a Magyar Nemzeti Tanács napközis programjának keretében heti két alkalommal magyar nyelvű órákon vehetnek részt. Az okostelevízió, továbbá a frissen vásárolt könyvek és taneszközök ennek a programnak a keretében kerülnek alkalmazásra – mutatott rá Jerasz Anikó.

A Magyar Nemzeti Tanács ajándékának értéke mintegy 300 ezer dinár, és a projektum a Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.