2024. április 18., csütörtök

Gépet a diákok kezébe!

Temerinben évek óta sikeresen működik a duális oktatás – A helyi középiskola újabb szakirány megnyitását tervezi

A temerini vállalkozók 2014 óta saját igényeik szerint képezik ki a tevékenységük végzéséhez szükséges szakkádert. A dél-bácskai településen ugyanis három évvel azelőtt felismerték a duális képzés jelentőségét, mielőtt az oktatási rendszert országos szinten szabályozták volna – hangzott el tegnap azon a találkozón, amelyet a helyi önkormányzat szervezett meg. A vállalkozókat, az oktatási intézmények vezetőit, illetve a duális képzésben részt vevő állami intézmények képviselőit Mladen Zec polgármester és Urbán Izabella, oktatással megbízott tanácstag köszöntötte. Beszédükben kiemelték, hogy a helyi önkormányzat évek óta havi ötezer dinárral támogatja a duális képzésben részt vevő temerini diákokat. A cél ugyanis az, hogy a Lukijan Mušicki Középiskola tanulói olyan gyakorlati tapasztalatokat és ismereteket sajátítsanak el, amelyekkel hozzájárulnak a helyi vállalatok fejlődéséhez – fogalmaztak az önkormányzati képviselők.

Ugyanakkor felhívták a temerini vállalkozók figyelmét arra, hogy jelezzék igényeiket a helyi vezetésnek és a Gazdasági Kamarának, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a duális oktatás országos rendszerében. Egyrészt közvetíti a vállalkozók igényeit a különböző állami szervek és illetékes minisztérium felé, másrészt viszont a diákok gyakorlati képzéséhez szükséges akkreditációkat is a kamara biztosítja – sorolta Olivera Simović, a Szerbiai Gazdasági Kamara dél-bácskai körzetének igazgatója. Kiemelte, hogy a duális képzés a szerb kormány prioritásai közé tartozik, ez biztosítja ugyanis az ország gazdaságának versenyképességét mind a hazai, mind a nemzetközi piacon.

A VÁLLALKOZÓK JELENTKEZÉSÉT VÁRJÁK

A kamara munkatársai hangsúlyozták, hogy országos szinten a dél-bácskai körzetben értek el legnagyobb sikereket a duális oktatás terén: csak 2021-ben újabb hét szakirányt nyitottak meg a térség oktatási intézményei. A szakemberek hangsúlyozták, hogy a felmérések szerint a diákok többsége megmarad abban a vállalatban, amelyben a középiskola ideje alatt képzésben részesült. A vállalkozó tehát a céljainak megfelelően képezheti ki az alkalmazottait, a későbbiekben tehát nem szükséges külön eszközöket fektetnie a munkásai szakosításába.

A kamara munkatársai a temerini vállalkozókkal ismertették mindazokat a feltételeket is, amelyek szükségesek ahhoz, hogy csatlakozzanak a duális képzés országos rendszeréhez. Minderről a dualnoobrazovanje.rs oldalon is tájékozódhatnak az érdeklődők: a vállalkozók november 30-áig adhatják át kérelmeiket, amelyekkel megalapozzák, hogy a jövő tanévben a vállalataikban is alkalmazzanak képzésre kész fiatalokat.

KERESLETRE ALAPOZOTT SZAKIRÁNYOK

A temerini vállalkozók már több nemzedék oktatását alakíthatták a saját igényeik szerint – mondta a találkozón Tatjana Veljković, a Lukijan Mušicki Középiskola igazgatója. Kiemelte, hogy a helyi középiskola különlegessége, hogy a duális képzést már az első évtől alkalmazzák.

Temerinben az önkormányzat 2014 óta szorgalmazza a duális oktatás megvalósítását (Fotó: Tóth D. Lívia)

Temerinben az önkormányzat 2014 óta szorgalmazza a duális oktatás megvalósítását (Fotó: Tóth D. Lívia)

Az önkormányzat közreműködésével évek óta követik a helyi vállalkozók igényeit, és ezek alapján nyitják meg a szakirányokat: jelenleg a hagyományos oktatás keretében megvalósuló gimnáziumi, közgazdasági, szolgáltatóipari, tűzvédelmi és fémipari szakok mellett a duális oktatás keretében munkagépszerelőket, lakatos hegesztőket, fémmegmunkáló, illetve fafelfolgozó gépkezelőket képeznek ki.

A jövőben a középiskola készen áll arra, hogy az elektrotechnika területén is biztosítson duális képzést. A Gazdasági Kamara jóváhagyásával a hároméves képzések közül elektrotechnikus, elektromos hálózati szerelő, fűtőtest- és hűtőtestszerelő, illetve telekommunikációs hálózati szerelő képesítést tudnak biztosítani. Emellett négyéves szakok megnyitására is van lehetőség: informatikai elektrotechnikusokat és mechatronikai technikusokat is kiképezhetnek. Az említettek közül a jövő évtől egy olyan új szakirány megnyitására van lehetőség, amelyet a temerini vállalkozók igényelnek – mondta a középiskola igazgatónője. 

Az évek óta alkalmazott duális képzéseknek köszönhetően Temerinben az elmúlt időszakban 40 százalékkal csökkent a munkanélküliség, és jelenleg csupán 1300-an várakoznak állásra a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat adatai szerint – ismertette a helyzet javulását Tatjana Vidović, a hivatal igazgatója.

ÚJABB LEHETŐSÉGEK

A találkozó második felében a nagy számban összegyűlt helyi vállalkozók megismerhették azokat az uniós és hazai lehetőségeket is, amelyek által a kis- és nagy értékű befektetéseik mellett támogatást nyerhetnek a különböző foglalkoztatási projektjeikre, illetve más jellegű programjaikra is. A Vajdasági Fejlesztési Ügynökség munkatársai felhívták a figyelmüket arra, hogy a www.rav.org.rs oldalon kérhetik az ügynökség szakembereinek segítségét ahhoz, hogy megtalálják a számukra megfelelő támogatási és hitelezési lehetőségeket.