2024. március 29., péntek

Tesztelik a kínai oltás hatékonyságát

Van elegendő minden fajta oltóanyagból

Az Újvidék Egészségházból azt üzenik a polgároknak, hogy minden oltóponton van elegendő vakcina, nagy ritkán előfordulhat ugyan, hogy elfogy a Szputnyik V vagy az AstraZeneca, de ezeket egy-két napon belül pótolják.

Nenad Vukas, az Újvidék Egészségház dolgozója elmondta, 70 polgár jelezte óhaját, hogy az AstraZeneca vakcinát venné fel. Most ezeket a pácienseket hívják az oltásra, és hasonló a helyzet a Moderna vakcina esetében is. Emlékeztetőül: egy ampullányi AstraZenecából 10 embert oltanak be, és ez az eset a Moderna oltóanyaggal is.

A médiában elterjedt az utóbbi napokban az a hír, amely szerint az oltások alkalmával mindenkinél elvégezhetik az antitest-tesztet. Vukas elmagyarázta, hogy csupán egy tudományos kutatásról van szó, amelyet a kínai partnerekkel végeznek a Sinopharm oltóanyag hatékonyságának felmérése érdekében.
– Azoknak, akik szeretnék elvégezni az antitest-tesztet, az oltóponton kell jelentkezniük, ezt követően pedig aláírják a teszttel kapcsolatos beleegyezést. Ha ez is megvan, akkor az oltóponton lévő orvos megvizsgálja a pácienst, majd vért vesznek tőle, és ezt követően beoltják a kínai vakcinával. Az oltás időpontjától számítva egy hónap, majd három hónap, fél év, és egy év eltelte után ismét vérvételre hívjuk a pácienst. Szóval, az antitest-tesztnek az a feltétele, hogy a páciensnek aznap be kell oltania magát a Sinopharm vakcinával – magyarázta Vukas.

Az újtelepi egészségházban mindennap 8 és 20 óra között lehet felvenni a Pfizer, a Sinopharm, a Szputnyik V, a Moderna és az AstraZeneca vakcinát – olvasható a 021.rs hírportálon. A Promenada bevásárlóközpontban Pfizer és Moderna oltóanyagok állnak rendelkezésre, itt 10 óra és 19 óra között oltják a lakosokat. A heréskerti egészségházban 14 és 19 óra között lehet felvenni a vakcinát, a Jovan Popović és a Verseci utcák kereszteződésénél működő oltóponton pedig 8 óra és 15 óra között fogadják az oltás iránt érdeklődőket.

Újvidéken a polgárok szabadon válogathatnak, magunk dönthetjük el, hogy milyen gyártmányú vakcinával oltatjuk be magukat a koronavírus ellen. A Promenada bevásárlóközpont alagsorában ismét nagy sorok alakulnak ki az oltópont előtt, a plázalátogatók zökkenőmentes közlekedése érdekében a sort a garázs felé vezető folyosóba irányítják

Vasárnap is temetnek
A 021.rs arról is beszámolt, hogy a mišeluki Covid-kórházban némileg csökkent ugyan a kezeltek száma, de a helyzet továbbra is aggasztó, 507 személyt kezelnek ott. Ugyanakkor közölték a Lisje temetkezési közvállalatból érkezett értesítést is, amely arról szól, hogy az elhalálozások megnövekedett számának következményeként november 21-étől vasárnaponként is temetnek az újvidéki temetőkben. Erre a lépésre azért szánta rá magát a közvállalat vezetősége, hogy megtarthassák a temetési szertartások folyamatosságát, azaz a megszokott ütemet.
Vajdaság területén tovább csökken az új fertőzöttek száma, tegnap már csak 1010 polgár mintájában mutatták a vírus jelenlétét Ez a szám 236-tal kisebb, mint az előző napon. A tartományban 22.629-re csökkent a koronavírussal fertőzött személyek száma, ez 1104-gyel kisebb szám, mint egy nappal korábban. Újvidéken tegnap 210 új fertőzöttet jegyeztek, 64-gyel kevesebbet, mint szerdán. A székvárosban nyilvántartott vírushordozók száma is csökken, tegnap 4978 volt, ez 140-gyel kisebb szám, mint az előző 24 órában. Vajdaság mindegyik községében továbbra is rendkívüli a járványhelyzet. Az újtelepi egészségházban kialakított Covid-rendelőben jelentkezhetnek a páciensek, csak itt fogadják őket, telefonon is érdeklődhetünk: 021/4879-213, 4879-215, 4879-217, 4879-231, 4879-239 és 4879-243.