2024. április 25., csütörtök

Mobil karám a birkák legeltetésére

Fehér Szilveszter adai juhász két éve használja a szerkezetet legeltetésre a települése utcáin és a közeli ugarban

Több mint két éve sajátos módon, bolygókerekekkel felszerelt mobil karámmal legelteti a birkákat Fehér Szilveszter helybeli juhász kora tavasztól késő őszig az Ada szélén lévő háza környékén és a szomszédos utcákban, illetve a közeli ugarban. Az idős férfi elmesélte, hogy a szerkezet ötlete kisebb fia fejéből pattant ki, aki ezután elkészítette, hogy hajlott korára való tekintettel békésen és biztonságosan tudjon legeltetni, anélkül hogy szétfutna a jószág. Megjegyezte, hogy a legeltetéssel jól jár mindenki, mert az utcán nem kell fűnyíróval vágni a füvet, valamint a birkák is jóllaknak. A juhász elmondta, hogy eddig legtöbb huszonöt jószágot, tíz birkát és tizenöt bárányt legeltetett a mobil karámban, amelyet az állatok tolnak magukkal.

– Én is már hetvenegy éves vagyok, ezeket a birkákat magam itt nem tudnám megőrizni, elszaladnának, egy sem sánta, ezek bírnak szaladni, én meg már nem. Ezért volt szükség erre a szerkezetre, amely a négy kerékkel fordítható és kormányozható, ezért oda toljuk, ahol van mit legelni. Nem kell zavargatni a jószágot, mert az ajtón bejönnek, amit becsukok, amikor hazaérek, akkor kiengedem őket, és mennek a helyükre. Ez egy nagyon okos dolog – magyarázta Fehér Szilveszter. – A Jóisten ugyanis nem arra teremtette a birkát, hogy a jászolból egyen, hanem kint legeljen, ahol lelegeli az édes, a sós paréjt, ami tetszik neki. Otthon nem is kapnak enni, egy ideig adtam nekik, de nem ették meg, mert itt jóllaknak, délután úgyszintén kijövök velük. Viszont nagyon vigyázni kell, hogy biztonságos helyre menjek, nehogy permetezett legyen a terület az utcán. Azt nem lehet, hogy ide-oda tolom a ketrecet, beszélni kell a gazdával, akinek a portájához tartozik és aki a füvet nyírja. A háza előtti füves utcarész nem az övé, de kötelessége tisztán tartani. Nekem csak az a terület megfelelő, ahol nincs permetezve a gyep.A permetszer biztosan ártana a birkáknak, elvetélnének, elpusztulnának vagy lesoványodnának. Hála istennek, hogy jól fogadnak az emberek, de ehhez mindenkivel jó viszonyt kell ápolnom, hogy tiszteljenek és szeressenek, és ne érezzék azt, hogy ez kárt okoz nekik. A legeltetéssel ugyanis mindenki jól jár, az is, aki előtt lepucolom az utcán a gyepet, mert nem kell fűnyíróval levágni a füvet, a birkák is jóllaknak, és én is jól érzem itt magam – mesélte a juhász.

Fehér Szilveszter a mobil karámmal és legelő birkákkal

Fehér Szilveszter a mobil karámmal és legelő birkákkal

Fehér Szilvesztertől megtudtuk, hogy jelenleg tizen-egynéhány birkája van, de egykoron egész nyája volt, mert százhetven darab jószágot is tartott. Elmondta, hogy rendszeresen fejte a jószágokat, mert egyidőben jól fizetett a birkatej, közben pedig a fejésben meggörbült ujjait mutatta. Egykor kétszázhetvennégy birkát fejt meg egyedül reggel és este. Egy nap a legtöbb 103 liter tej gyűlt össze, amit az egykori zentai tejgyárnak adott át. A juhász megjegyezte, hogy szerette ezt csinálni, mert közben mindig magyar nótát énekelt, és a tej is jól fizetett, hiszen a Potisje szerszámgépgyárban jól kereső munkások havi bérének hétszeresét is megkapta érte.