2024. március 28., csütörtök
NB I.

Edzőkeringő

A válogatottmérkőzések okozta szünet nem telt el eseménytelenül, hiszen több klub is edzőt váltott. Legérdekesebb talán a Kisvárda története, ahol nem a rossz eredmények miatt váltak meg João Janeirótól, hanem a Dunaszerdahely vásárolta ki meglévő szerződéséből. A tárgyalások döcögősen indultak, hiszen a Kisvárda arra hivatkozott, nehéz idény közben megfelelő utódot találni a kispadra, végül azonban a klubvezetőség beadta a derekát. Janeiro így Dunaszerdahelyre tehette át székhelyét. „A dunaszerdahelyi egy jól szervezett klub, azzal a reménnyel tölt el, hogy ez egy sikeres együttműködés lesz. Boldog vagyok, hogy eredményesen zárultak a tárgyalások, és alig várom, hogy munkába állhassak az új csapatomnál. Egy klub jó működéséhez elengedhetetlen, hogy mindenki egy irányba tartson. Mindenki egyformán fontos ahhoz, hogy elérjük a céljainkat” – nyilatkozta Janeiro. A Kisvárda vezetőedzői posztját ideiglenesen Erős Gábor veszi át. Nem lesz könnyű dolga, mert szombaton a kiesőhelyekről épphogy csak elkerült újonc Gyirmót otthonában kellene bebizonyítania, hogy a Ferencvárostól kapott zakó és az edzőváltás körüli zűrzavart követően a csapat visszatért a helyes útra.

Változás állt be az MTK-nál is. A szakmai munka vezetését Teodoru Vaszilisztól a februárban a Fehérvártól menesztett Márton Gábor veszi át. Érdekesség hogy a kék-fehér klubnál az idény kezdete óta ez már a második edzőváltás, hisz Vaszilisz októberben váltotta Giovanni Costantinót. „Nem szeretem a hangzatos nyilatkozatokat, én azt szeretem, ha az eredmények beszélnek helyettem. Képben vagyok a csapat körüli nehézségekkel, tudom, milyen sok volt a hiányzó az utóbbi időszakban, és bízom abban, hogy már rövid távon sem az orvosi stáb fogja összeállítani a csapatot, remélem, egyre bővülnek majd a válogatási lehetőségeim. Szeretnék minél több fiatalnak játéklehetőséget adni, természetesen érdem szerint, mert a kor nem érdem. Köztudott, hogy az MTK-nál megvan a lehetőségük az edzőknek arra, hogy jó képességű fiatalokkal dolgozhassanak együtt” – mondta Márton. A beszédes eredményeket pedig gyorsan elvárják az új vezetőedzőtől, annál is inkább, mert a jelenleg a kiesőhelyen tanyázó MTK a nálánál mindössze egy ponttal többet összegyűjtött Honvédhez látogat. A kispestieknél sem rózsás a hangulat, ugyanakkor ott a rossz szereplés legfőbb okát nem Horvát Ferenc vezetőedzőben látják, hanem három játékosban: szankciókat vezettek be ezek szerint Eppel Márton, Zinédine Machach és Mohamed Mezgrani ellen, s bár edzhetnek az első csapattal, a meccskeretből rendre ki fognak maradni.

Ezzel még nem érkeztünk el az edzőváltások végéhez, hiszen új szakemberrel képzeli el a jövőt a táblázat utolsó harmadában szerénykedő Debrecen is. A hajdúsági klub vezetői jóval többet vártak az új idénytől. Remények megvalósításával a spanyol Joan Carrillót bízták meg, aki Jeremiás Gergő megbízott vezetőedzőt váltja a kispadon. „Nincs sok idő, de mindent megteszünk, hogy a következő mérkőzés a lehető legjobban sikerüljön. Egy-két helyen változtattunk az edzésmunkán, ám minden trénernek időre van szüksége, hogy megértesse magát egy új közegben. Nyilvánvaló, hogy nem akarok kifogásokat keresni, csak arra koncentrálunk, hogy közösen legyőzzünk egy veszélyes Újpestet. Voltam már ilyen bonyolult helyzetben, de elsősorban nem abban gondolkozom, hogy nekünk csak a bennmaradás lehet a célunk. Debrecenben most nem a múlttal kell foglalkoznunk, én magam is a jelennel és a jövővel törődöm” – mondta a spanyol tréner. Szombaton nem lesz könnyű dolga a szakembernek, hiszen az utolsó helyen álló Újpest otthonában mutatkozik be. A lilák jelenleg négy pontra vannak a bennmaradást jelentő tizedik helytől, és hazai pályán mindent megtesznek annak érdekében, hogy a bukdácsoló Lokit két vállra fektessék.

Az edzőváltások árnyékában kerül sor vasárnap a Ferencváros–Fehérvár rangadóra. Nikolićék egy mérkőzéssel többet játszottak, mint a zöld-fehérek, ennek ellenére eddig öt ponttal kevesebbet gyűjtöttek, így egyértelmű: amennyien komolyan gondolják, hogy beleszólhatnak a bajnoki aranyért folytatott küzdelembe, vasárnap délután nyerniük kell. Az előjelek mindenesetre nem biztatóak a székesfehérváriak számára, hiszen a legutóbbi három bajnoki találkozójukon rendre vereséget szenvedtek a riválisuktól.
Nem lehetnek teljesen nyugodtak Zalaegerszegen sem, hiszen a csapat mindössze két pontra van a kiesőhelyektől, ráadásul a Supka Attilával újra magára találó Mezőkövesd igencsak kellemetlen ellenfélnek számít. A Paks–Puskás Akadémia találkozón minden bizonnyal rendkívül motivált lesz a felcsúti gárda, hiszen győzelmük és a Fradi esetleges botlása esetén a táblázat élére léphetnek fel.

A hétvégi program, péntek: Zalaegerszeg–Mezőkövesd (20 óra). Szombat: Paks–Puskás Akadémia (12.30), Gyirmót–Kisvárda (17), Újpest–Debrecen (20). Vasárnap: Ferencváros–Fehérvár (17.30), Honvéd–MTK (19.45).