2024. március 29., péntek
PEKING 2022

Az amerikaiak nem indulnak az olimpián?

Az Egyesült Államok diplomáciai bojkottot tervez, és sportolói nem indulnak Pekingben, a februári téli olimpián – a The Washington Post értesülése szerint. Az újság úgy tudja, hogy az amerikai tisztségviselők közül senki sem lesz jelen a jövő év eleji kínai ötkarikás játékokon. Megjegyezte azt is, hogy a végső döntés még nem született meg, de Joe Biden elnök november végén azt fogja bejelenteni, hogy jóváhagyja az Egyesült Államok távolmaradásáról szóló indítványt. A napilap egyértelművé tette, hogy egy ilyen lépés amerikai részről válasz lesz azokra a jogsértésekre, amelyeket az Egyesült Államok Kínának tulajdonít, az ujgur kisebbség erőszakos elnyomását róva fel Pekingnek. Kína kategorikusan visszautasítja a vádakat.

Korábban a CNBC azt állította, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök meghívja Bident a téli játékokra kettejük keddi beszélgetésén, ám az online csúcstalálkozót követő tájékoztatón a washingtoni kormány szóvivője azt mondta, a két vezető nem tárgyalt a közelgő olimpiáról.

Idén májusban Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke a pekingi olimpia diplomáciai bojkottjára szólította fel a nemzetközi közösséget, az Egyesült Államok Nemzeti Olimpiai Bizottsága ugyanakkor azt közölte: ellenez egy ilyen lépést, s a világ legfejlettebb országait tömörítő G20-csoport vezetői is kiálltak a kínai olimpia mellett október végi római csúcstalálkozójukon.

A 2022-es téli játékokat február 4. és 20. között rendezik Pekingben.