2024. április 18., csütörtök
SPORTBULVÁR

Százöt éves világcsúcstartó

Csalódottságának adott hangot Julia Hawkins, annak ellenére, hogy világrekordot állított fel 100 méteres síkfutásban, méghozzá a 105 éven felüliek kategóriájában. Julia Hawkins, aki sportolóként a Hurrikán becenevet is viseli, azért nem volt maradéktalanul elégedett, mert mindenáron szerette volna 1 perc alatt lefutni a távot. Ez végül nem sikerült: be kellett érnie 1:02,95-ös idővel.

Hawkins egyébként nyugdíjazott tanár, aki idős korára talált rá a versenysport szépségeire: már 80 éves volt, amikor rajthoz állt a Nemzeti Szeniorjátékokon, első körben kerékpáros számokban. Többször bajnok is lett, de kénytelen volt befejezni szenior biciklis pályafutását, mert néhány év után nem maradt senki a korában, akivel versenyezhetett volna. Így lett 100 évesen sprinter. 2017-ben 39:62-es idővel beállította a 100 méteres futás világrekordját a 100 év feletti nők kategóriájában. Miután letaszították a trónról, úgy döntött, egy idősebb korosztályban próbálkozik tovább.

Beszaladt Ronaldo mezéért

3000 eurós büntetést is kaphatott volna a mindössze 11 éves Addison Whelan, aki a csütörtöki, Írország–Portugália világbajnoki selejtezőt követően berohant a pályára, elkérte és meg is kapta Cristiano Ronaldo mezét. „A második sorban ültem, könnyen átléptem az első sort és a kerítést, kiszaladtam a pályára, és csak futottam-futottam, közben Ronaldo nevét kiabáltam. A biztonságiak elkaptak, de ő megfordult, meglátott, és azt mondta, hagyjanak békén. Odajött hozzám, én szinte sokkot kaptam, de sikerült elkérnem a mezét” – mesélte a kislány az ír RTE-nek adott interjúban.

A Manchester United sztárja teljesítette kívánságát, a síró lány még egy ölelést is kapott, majd a biztonságiak lekísérték a pályáról. Addison azt mondta, ha megbüntetik, édesapja biztosan kifizeti majd. Az ír szövetség később megerősítette, hogy Addisont nem sújtják pénzbírsággal, de emlékeztette a szurkolókat, hogy ettől függetlenül senki se rohanjon be a pályára. A kislány elárulta, hogy első éjszaka úgy aludt, hogy a mez az ágyában volt, de sokáig fel sem merte próbálni, akkora becsben tartotta. Vágya, hogy ő maga is futballkarriert csináljon, jelenleg a Shelbourne csapatában szerepel, de arról álmodik, hogy az Arsenal játékosa és ír válogatott lesz majd.

Magyarul is olvasható a Puskásról szóló spanyol regény

Puskás – Második élet címmel magyarul is olvasható az a regény, amelyet a spanyol Daniel Entrialgo, a Forbes magazin madridi újságírója írt az Aranycsapat, a Honvéd, majd a Real Madrid egykori kiváló labdarúgójáról.

A kötet budapesti bemutatóján Galambos Ádám a kiadó részéről elmondta: néhány éve Madridban lelt rá a könyvre, mely ott már a 2018-as első megjelenésekor nagy sikert aratott. Fontosnak tartotta, hogy a páratlan könyv magyarul is olvasható legyen, és Puskás Ferenc halálának (2006. november 17.) közelgő 15. évfordulóját kiváló alkalomnak tartotta arra, hogy idehaza is megjelenjen. Hozzátette: a könyv Puskás Ferenc, egy közkedvelt ember életén keresztül mutatja be korának legfontosabb történéseit, ezért szerinte a fiataloknak is páratlan élményt nyújthat.

A szerző, Daniel Entrialgo kifejtette, Puskásnak nagyon eseménydús élete volt, amely „kanyargós folyóként” szelte át a XX. századot, ezért érezte úgy, hogy a regény műfaj illik hozzá a legjobban. Amint elárulta: a cselekmény három szálon fut. Egyrészt Puskás fordulatokban gazdag magánéletét, másrészt a sport, a futball fejlődését, valamint ezen keresztül az európai történelem döntő pillanatait is bemutatja. Kiemelte: Puskás sorsa azért is érdekes volt, mert a vasfüggöny mindkét oldalán élt. „Nem egy fikciós regényről van szó, a történések kilencven-kilencvenöt százalékban valós eseményeken alapulnak, a párbeszédek azonban regényes formában lettek megírva” – fogalmazott a szerző, aki a borítóra írt ajánlójában felhívja a figyelmet arra, hogy művében megelevenednek a második világháború borzalmai, a kommunisták teljhatalma, az ’56-os forradalom keltette remények és csalódások, a spanyolországi fejezeteken keresztül pedig a Franco-korszakba is bepillantást nyerhetnek az olvasók.

Farkas Norbert televíziós kommentátor, a spanyol labdarúgás szakértője arról beszélt, hogy Puskást máig legendának tartják Spanyolországban. Egykori csapattársa, Alfredo di Stéfano egy interjúban úgy fogalmazott neki, hogy „a legnagyobb ember volt, aki valaha futballcipőt viselt”. Emléke máig velünk él, erre példaként azt említette, hogy a remek ballábas labdarúgókat máig puskitának becézik Spanyolországban.  

Börtönt kapott Emiliano Sala utazásának szervezője

Az illetékes cardiffi bíróság 18 hónapos börtönbüntetésre ítélte David Hendersont, aki Emiliano Sala argentin labdarúgó végzetes utazását szervezte. A 67 éves üzletembert két héttel ezelőtt a repülőgép biztonságának veszélyeztetésében találta bűnösnek a bíróság, illetve az is bebizonyosodott, hogy nem tartott be egyes biztonsági előírásokat. Henderson akkor beismerte, hogy bűncselekményt követett el. A 28 éves futballistát 2019 januárjában klubrekordot jelentő összegért vásárolta meg a Cardiff City a Nantes-tól, ezért január 21-én Franciaországból Walesbe indult egy egymotoros repülőgépen. Útközben azonban a pilóta a La Manche csatorna fölött 1500 méteres magasságban kérte, hogy alacsonyabban haladhasson el a Guernsey-szigetnél, majd az ereszkedés közben, 700 méteres magasságnál eltűnt a radarképekről. Mint később kiderült, a repülő a tengerbe zuhant, csak két hét múlva, február 3-án találták meg a roncsait, benne Sala holttestével.

A járművet vezető, a balesetben szintén életét vesztő pilóta, David Ibbotson – akinek holttestét azóta sem találják – nem rendelkezett a szükséges jogosítvánnyal, illetve nem repülhetett volna éjszaka.