2022. január 22., szombat

Pakisztánban kasztrálásra ítélhetik az erőszakolókat

Pakisztánban egy új törvény lépett életbe, amely lehetővé teszi a sorozatos erőszakolók kasztrálását, valamint a gyorsabb bírósági eljárást a szexuális bűnözőkkel szemben – írja a B92 hírportál.

A hírt egy illetékes, Waqar Hussain közölte csütörtökön. Szavai szerint a parlament a törvényt szerdán fogadta el és azonnal életbe is lépett.

A kémiai úton történő kasztrálást, amit különféle gyógyszerek segítségével érnek el, már Lengyelországban, Dél-Koreában, Csehországban és az USA egyes államaiban gyakorlatban is alkalmazzák.

Imran Khan pakisztáni elnök még tavaly azt nyilatkozta, hogy szeretné bevezetni ezt a büntetést, ugyanis az országban jelentősen megnőtt a szexuális erőszakkal kapcsolatos perek száma. A törvény elfogadását annak a kétgyermekes anyukának az esete is sürgette, akit két férfi rángatott ki egy személygépkocsiból és fegyveres fenyegetés mellett erőszakolt meg.

Az erőszakolás elleni háború elnevezésű civil szervezet közleménye szerint a pakisztáni bíróságokon az erőszakolók kevesebb, mint három százalékát ítélik el.

Az Amnesty International szervezete a szexuális támadások okainak kivizsgálására szólított fel a szigorú büntetések helyett.